Aceasta prodigioasa aventura a traversat intreg secol 20. Si a fost incununata, in ultimul an al acestui secol, prin anuntarea decriptarii patrimoniului genetic al omului.
_____________________________
CATEDRALA SAU TURN BABEL?
_____________________________
Decriptarea nu este decat inceputul unei noi aventuri careia-i vor fi asociate legiuni de oameni de stiinta dintr-o multime de laboratoare. Ea va continua de-a lungul intregului secol 21 si, probabil, mai departe.
Lumea stiintifica se gaseste ca in fata unui munte de blocuri de piatra. Sunt peste 3 miliarde. Cat si litere in 200 volume ale Marelui Larousse! Ce este de facut cu aceste blocuri de piatra? Omenirea are de ales: sa construiasca o catedrala, sau un turn Babel. Catedrala se va construi in respectul legilor imuabile stabilite pentru totdeauna de Creator.Respect amestecat cu admiratie si cu lauda pentru Atotputernicia Lui Dumnezeu, iar decriptarea genomului reveleaza un nou aspect al acesteia, inimaginabil acum cateva decenii. "Cat de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne!" (Ps 92,6). Respect, admiratie si lauda, dar si aceasta "frica" biblica, sentiment inspirat de minunata, infinita complexitate a operei Creatorului.
Primul, imagineaza cu frisoane perverse, turnul Babel pe care-l va putea construi; inteleptul freamata de bucurie la viziunea catedralei majestuoase pe care muntele de blocuri de piatra ii va permite s-o construiasca. Pentru el "incununarea intelepciunii este frica de Dumnezeu" (Si 1,18).
CE ESTE VIATA ?
________________
Asemenea lui Champollion in fata misterioaselor hieroglife egiptene, anumiti savanti fac deja speculatii privind raspunsurile definitive pe care le vor putea da la intrebarile fundamentale, cum ar fi: "ce este viata?", "ce este fiinta umana?" Chiar si cand vor fi terminat, intr-un secol sau doua, cartografierea secventelor a 3,2 miliarde de litere din marea Carte a vietii care sunt, metaforic, nucleotide ale ADN-ului (1) , nu vor putea raspunde la aceste intrebari fundamentale. Acestea sunt de domeniul credintei "de domeniul inimii", cum spunea Pascal, si nu de cel al stiintei. Cat priveste stiinta, misterul vietii va ramane intact. Nu va exista niciodata nici decriptare, nici cartografiere a secventelor acestui mister final si, cu atat mai mult, nici creatie a vietii de catre om. Geniile stiintifice, care se apleaca asupra materiei vii, in zadar vor descoperi genele care comanda dezvoltarea creierului, caci nu vor putea merge de la efect la cauza, fiindca ar fi ca si cum ar ordona torentului sa urce versantul muntelui.
Raspunsul la intrebarile asupra vietii nu se gaseste cu ajutorul microscopului electronic, oricat de puternic ar fi el; raspunsul privind destinul nostru final este dat, in adancul fiintei umane, de vocea Duhului Sfant care "locuieste in inimile noastre" si al carui "Templu" suntem. In noul context oferit de decodificarea genomului, definitia omului, de la inceputul Genezei (1,26) capata un uimitor relief. Daca, numai din punct de vedere al corpului sau, el este mai complex decat universul, ce se poate spune atunci despre spiritul sau, capabil sa decripteze universul, ba mai mult inca, despre sufletul sau, apt sa descopere si sa adore pe Autorul sau, pe care-L iubeste si de care se stie iubit.
______________________________
CUI APARTINE GENOMUL UMAN ?
______________________________
In locul cantecelor de bucurie, se aud deja primele sonerii ale jucatorilor la bursa, ale speculantilor avizi de a-si construi noi averi din exploatarea medicala a genelor. Astfel, societatea americana "Human Genome Science" a brevetat secventa unei gene protectoare contra sida, chiar inainte de descoperirea sa. Mai multe zeci de mii de cereri de brevete au fost depuse in Statele Unite ale Americii si in Europa, inclusiv pentru gene care nu se stie la ce servesc. Desigur, cercetarea pretinde, din partea laboratoarelor, investitii importante; totusi, comoara genetica a omului apartine omenirii; este un dar divin al Lui Dumnezeu
Tatal, pentru toti copiii Sai, fara deosebire.
Anuntand decodificarea genomului uman, Presedintele Statelor Unite a spus: "Incepem astazi sa invatam limbajul in care Dumnezeu a creat viata."
Inspirat de Duhul Sfant, fara sa fi putut, pentru nimic in lume, evalua rasunetul versetului sau, psalmistul exclama, intr-un fel de extaz: "Te voi lauda caci sunt o faptura atat de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale!" (Ps 139,14). Genomul face parte din aceste lucruri minunate.
Nota autorului:
(1) - Acid dezoxiribonucleic, acid nucleic al cromozomilor, in elice dubla, care asigura controlul activitatii celulelor. Fiecare celula contine in jur de 1,8 m de ADN, ceea ce da in total 2,7 miliarde de kilometri. Filamentul de ADN este atat de subtire incat, daca ar fi intins intre pamant si soare, el ar cantari o jumatate de gram.
( "Stella Maris" nr.367 - "Regina Pacis" nr.5)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.