marți, 4 decembrie 2012

Meditatie a parintelui Tomislav Vlasic

   Pentru ca ne intoarcem la Dumnezeu, se prabusesc minciunile celor care ne tin in sclavie

In mainile Lui am pus viata mea

   "Priviti putin in interiorul vostru si fiti sinceri: ati venit aici asta seara pentru a da, sau pentru a cere ceva Domnului? Ati venit ca sa-I cereti Lui Dumnezeu vindecarea, consolarea, o lumina..., sau ca sa-I dati Lui Dumnezeu toate problemele si situatiile voastre?"

   Aceasta este intrebarea care a tinut atente sute de persoane care s-au adunat, fara a fi chemate, intr-o mica parohie, pentru a-l asculta pe parintele Tomislav care nu face teorie si nu da solutii vagi ci vorbeste din experienta de viata cu Dumnezeu, care merge drept la inima omului si-i descopera ce este necesar pentru pacea lui.

   "O alta intrebare: ce lucru domina adesea in inima voastra? 
   Calatorind in aceste zile, am vazut atatea persoane preocupate, incordate, nemultumite. La cei care mi-au prezentat unele probleme de familie sau de boala, am vazut neliniste; in ziare se citeste frica si nesiguranta privind viitorul tarii. Iata: in inimi - care sunt oglinda a ceea ce se intampla in societate, in Biserica, in lume, - am vazut o mare preocupare. Sa vedem ce se intampla si care este calea pentru a merge spre un viitor frumos si luminos.
   In lumea de azi, persoanele sunt nemultumite si confuze, incapabile de a trai cu cineva: cate separari in familii, divergente in partide, neintelegeri chiar si in Biserica, in grupurile de rugaciune, in congregatii si intre consacrati, agresivitate si ura in lumea intreaga.
   In mijlocul tuturor acestor lucruri, ce ne invata Preacurata? De mult Ea ne anunta ca acestea sunt timpurile Lui Dumnezeu si ale satanei, timpuri in care este evidenta actiunea harului, dar, in acelasi timp, este clara si actiunea diavolului. Dar toate acestea trebuie sa se intample pentru ca sa se prabuseasca ceea ce este fals; de fapt, nu poate veni o lume noua, o Biserica reinnoita, fara ca inainte sa se prabuseasca valorile false si corupte. Daca vrem sa urmam ce ne invata Sfanta Fecioara, trebuie sa vedem cu claritate ceea ce urmeaza sa se intample si sa mergem cu bucurie si veselie pe drumul care ne duce la Isus.
    De ce atata confuzie si nemultumire? Nu exista decat un singur raspuns: spiritul omului s-a despartit de Spiritul Lui Dumnezeu; el gandeste ca poate sa traiasca singur, dar ramane nemultumit, pentru ca a ramas fara izvorul fericirii sale. Nemultumirea duce la neoranduiala, pentru ca oamenii nu mai stiu sa gaseasca fericirea; neintelegerile duc la invinovatirea altora si aceasta duce la agresiune, la ura, la dezbinari. De ce sunt dezbinari? Pentru ca spiritele, despartite de Spiritul Lui Dumnezeu, se unesc in grupari, in partide, fara legaturi la nivel uman; nu aceasta este Biserica unita in Spiritul Lui Dumnezeu.
   Toate problemele pe care le vedeti in voi si in jurul vostru, isi au radacinile tocmai in despartirea de Dumnezeu si in atasamentul fata de zei falsi  (bogatia, puterea, frumusetea) care favorizeaza eul propriu. De ce sunt nefericiti oamenii de azi? Unul are patru orase si e nefericit ca nu poate avea inca unul; altul e nefericit pentru ca primeste in mana doar 20.000 de lei... Oamenii sunt nefericiti pentru ca adora materia in ceilalti oameni; cine imi poate da mai mult?  Si cauta aici salvarea.
   Tot ceea ce nu se bazeaza pe Dumnezeu, pe Unicul si Adevaratul Dumnezeu, trebuie sa se prabuseasca; chiar si prabusirea autoritatii trebuie sa vina; si va veni o prabusire totala, pentru ca nu ne sprijinim pe Dumnezeu. Autoritatea despartita de Dumnezeu, cade. De aceea suntem in criza. Si dupa toate acestea, se va ajunge si la adorarea altui dumnezeu.
   In societate se cauta incontinuu cine este vinovat, dar in felul acesta nu se construieste viitorul. Iar atunci cand o persoana nu reuseste sa realizeze ceea ce doreste, satana o impinge sa se invinovateasca pe sine, pe sotie, pe sot, pe copii, sa se pedepseasca pe sine sau pe altii; aceasta ne face sa adoram in noi un dumnezeu care nu poate face nimic, care nu poate rezolva situatiile; astfel, privind la un punct negru, fara nici o speranta, creste in noi amaraciunea si disperarea. Dar acesta este spiritul satanei, in timp ce numai Isus salveaza si dezvinovateste.
   As vrea ca fiecare dintre noi sa elimine acest zeu fals, pentru ca in el sunt concentrate toate acele tensiuni negative si contrare Evangheliei, care ne distrug. Sa urmam ceea ce ne recomanda Preacurata: sa ne abandonam total Mantuitorului nostru, pentru a fi cu adevarat liberi! Sa incepem sa-L adoram pe Dumnezeu Cel Viu si Adevarat chiar in timpul crizelor, sa traim abandonati Lui pana si in situatiile  cele mai dificile.
   Tot ce se afla in criza este asa pentru ca trebuie sa fie in criza, pentru ca adevaratele valori sa fie redescoperite in Biserica si in lume, si sa fie traite.  
   Adorandu-L pe Dumnezeu, in incercari, devenim capabili sa asteptam cu mare speranta, fiind siguri ca Dumnezeu actioneaza. Sefii de partide nu ne vor salva, dar Domnul ne va salva, fiti siguri!
   Dumnezeu salveaza lumea intreaga. El te salveaza si atunci cand tu nu vezi, nu sti, nu esti capabil; Dumnezeu te salveaza pe dinauntru, dar e nevoie sa indepartam toti acei idoli pe care ni i-am construit. Aceasta doreste Maica Domnului cand ne invita la convertire.
   Acesta este timpul in care trebuie sa intram in profunzime si sa-L adoram pe Dumnezeu, pentru ca, dincolo de toate crizele, de toate greutatile si confuziile, Domnul este Acela care tine in mana firul vietii noastre. Pentru aceasta este foarte important sa acceptam saracia, aceea care se prezinta in fiecare zi in insuccese, in crize, in incercari. In aceste timpuri, cine nu le accepta, devine agresiv contra altora si chiar contra lui insusi si incepe sa urasca. Acceptati orice saracie cu elanul de a cauta unde este Dumnezeu: aceasta este calea purificarii.
   De multe ori spun membrilor comunitatii mele ca vor fi incercati din greu; tu poti merge pe strada, sa asculti radioul, sa te comporti ca toti ceilalti si sa nu simti aceste incercari. Numai cand stai in fata Lui Dumnezeu sau esti constrans sa reflectezi, lucrurile negative ies la suprafata; si trebuie sa iasa afara din tine pentru ca tu sa te purifici. Chiar si societatea si Biserica trebuie sa treaca prin aceste incercari si sa fie transformate.
  Dar tu, care ai primit invitatia Mariei la convertire, trebuie sa intelegi: fii sarac, accepta de bunavoie orice saracie si vei fi fericit. Pentru ca nu sunt importante nici bogatia nici mizeria, ci sa-L ai pe Dumnezeu. Cu el esti fericit si satisfacut chiar si fara nici un ban. Vei fi unit cu spiritul Lui Dumezeu si El nu-ti va da nici bogatie, nici putere, ci adevarata viata; iar pe aceasta nici un om din lume nu ti-o poate da!
   Maica Domnului ne invata mereu: apropiati-va de Dumnezeu, puneti-L pe Dumnezeu pe primul loc...
   Noi nu putem ajunge la har, pentru ca nu suntem saraci; dar despre ce saracie vorbim? Fiica ta este bolnava si esti preocupat de aceasta? Da-I Domnului preocuparea ta si spune-I:
   < Doamne, eu sunt sarac; am venit pe pamant fara aceasta fiica a mea pe care Tu mi-ai dat-o. Doamne, e a Ta si ti-o incredintez.>
   < Doamne, am casa, am bani, ... dar daca Tu crezi ca pentru mantuirea mea este mai bine sa raman fara ele, atunci ia-le!>
   Aceasta este atitudinea inimii care se deschide Lui Dumnezeu si harului Sau. Descoperiti in Acela care va intelege in fiecare zi, o mare bogatie: cand va lipseste ceva, cand nu vedeti cum sa rezolvati problemele, descoperiti bogatia Lui Dumezeu; cautati-o! Nu va spun sa incepeti sa mergeti desculti, dar incepeti sa mergeti cu Dumnezeu. Nu va spun sa nu va ocupati de mantuire, dar va spun sa va ocupati privind la Dumnezeu si dand la o parte tot ce va desparte de El. Numai asa veti fi fericiti!
   In aceste timpuri se vorbeste despre timpurile viitoare care vor fi dure si frumoase; dure pentru aceia care merg despartiti de Spiritul Lui Dumnezeu; frumoase pentru cei care se unesc cu Spiritul Lui Dumnezeu pentru a trai pe pamant.
   Oamenii pot sa fie uniti intre ei, dar fara Dumnezeu, nu se pot suporta; asa cum diavolii traiersc uniti sub un conducator care-i constrange, dar se urasc intre ei. Si oamenii se pot unii in grupuri fara Dumnezeu, dar asta duce la prabusire. Voi, insa, uniti-va intre voi, in Dumnezeu, fara interese; asa cum Isus, pierzand totul, s-a unit cu Tatal.
Parintele Tomislav Vlasic

   Termin acum, dand raspuns la intrebarea de la inceput: 
ati venit sa cereti, sau sa dati?

    Noi nu suntem obisnuiti sa mergem la biserica ca sa-L intalnim pe Isus si sa ne daruim Lui, asta este tragedia noastra. Numai daruindu-ne complet Lui Isus, putem deveni complet realizati si multumiti. Si incepeti de la micile lucruri negative: Isus te cauta si cere pacatele tale, preocuparile tale, crucile tale... totul! Cerseste iubirea ta adevarata. 

   Incepeti sa dati totul Domnului si veti fi schimbati. Cu adevarat noi putem primi de la o persoana in masura in care ne daruim ei, caci iubirea - prin natura ei - se comunica.
   Va implor!  Mergeti de azi inainte la Isus si dati-I tot, iar El va va da tot ce aveti nevoie. Dati fara sa cereti: da-mi una sau alta; pentru ca nu puteti primi inainte de a va darui cu totul.
   Ce anume celebram noi la Liturghie? Isus care ni se daruieste noua si noi, care ne daruim complet Lui; din aceasta daruire de iubire se naste unirea perfecta. Atunci nu va mai creste in tine amaraciunea si ura, ci lumina si seninatatea.
   Iata ce am vrut sa va dau; dar puteti sa traiti si singuri  daca nu va hotarati cu seriozitate sa le puneti in practica. Spun aceasta pentru ca intalnesc multe prsoane care se roaga, multe persoane consacrate si le vad nefericite, nemultumite la fel ca oamenii de pe strada; le vad putin fericite cand ne intalnim, apoi din nou la fe.
   Hotarati-va sa traiti cu Spiritul Lui Dumnezeu si dati-L intregii tari! Dati Spiritul Lui Dumnezeu acestei societati si atunci, fara programe particulare sau propaganda, veti avea un partid valid. Tara voastra are nevoie numai de Spiritul Lui Dumnezeu.

                                                                                       "Ecoul Mariei, Regina Pacii" nr.1-2

2 comentarii:

  1. "Sa urmam ceea ce ne recomanda Preacurata: sa ne abandonam total Mantuitorului nostru, pentru a fi cu adevarat liberi! Sa incepem sa-L adoram pe Dumnezeu Cel Viu si Adevarat chiar in timpul crizelor, sa traim abandonati Lui pana si in situatiile cele mai dificile."

    Amin.

    Laudat sa fie Isus!

    Ce frumos ti-ai aranjat blogul draga mea...te imbratisez cu mult drag.

    Cu blandul Isus sa te binecuvanteze Fecioara de Sus!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mmary, am facut o aranjare "de sezon"..., nu pentru ca ar fi cea mai importanta, caci tu sti bine ca important este ca mesajele continute in postari sa atinga sufletele.
    Daca as putea sa-mi schimb inima, sa o fac alba, curata, imaculata ca zapada, sa o impodobesc asa cum cu usurinta fac aceste schimbari in imaginile mele... as avea o multumire mare, mult mai mare!! Dar, pe masura aspiratiilor la trepte spirituale mai inalte, creste, se intensifica si lupta...

    Si eu te imbratisez draga mmary, si-ti doresc ca Pruncul Isus sa fie in mijlocul familiei tale, printre copilasii tai - si El, Unul dintre ei...

    Laudat sa fie Isus si Maria!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.