vineri, 23 noiembrie 2012

Pericolul New Age

                                                            de Marcel Farine
Marcel Farine

    Am asistat, la 13 iunie 1991, intr-un hotel din Berna (Elvetia), la o reuniune organizata de "grupul de transmitere" local si frecventata de cca. 250 de persoane. Aceasta consta dintr-o mediatatie cu doua mesaje ale Maestrului Maitreya, vizand posesiunea spiritului divin si al carui final era "Ihr seid Gotter" (Voi sunteti dumnezei), precum si din informatii ale unuia dintre marii discipoli ai New Age: Bengamin Creme. Acesta, imparasindu-le din studiile sale asupra cartii lui Alice Bailey, a cerut auditoriului, pentru a urmari mai bine revelatiile sale si a fi impartial,  sa renunte la ceea ce stiu despre Cristos. A expus apoi o teorie despre noua era a Varsatorului in lumina constelatiei cosmice. Pentru a capta atentia asistentei, el descrie lumea noastra infometata si corupta de economie. 
     __________________________________________
    De unde provine aceasta teorie si ce contine ea?
    ___________________________________________
    Miscarea New Age (Noua  Era), face sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre ea, chiar daca nu are structuri ierarhice precise si o organizare anumita. Este mai degraba o "spiritualitate" in sensul larg al termenului, care imbratiseaza "spiritul timpului". Diferitele grupuri care fac parte din aceasta, o aplica conform unor principii legate de astronomie (stiinta care studiaza evolutia steleor) si se bazeaza pe semnele zodiacului, in numar de 12. Adeptii New Age considera ca soarele, trecand din semnul Pestilor in cel al Varsatorului, se va renunta la crestinism (reprezentat de peste) pentru a intra, spre anul 2000, in Noua Era, care poseda un sens de  Anticrist. De altfel, deja cu peste 20 de ani in urma, in spectacolul musichal "Hair", se celebra Noua Era in "Aquarius Song."
   Bazele spirituale ale acestei miscari au fost puse in cartea Helenei Petrovna Blavatsky, scrisa prin anul 1885. Ucraineanca, si considerata medium inca din copilarie, ea a devenit principalul ocultist al secolului 19. Ea este inca foarte pretuita in epoca noastra, in cercurile New Age, in calitate de fondatoare a Societatii teozofice ( teozofie: doctrina fondata pe teoria intelepciunii divine, omniprezenta in lumea manifesta si, in special, in om).  In 1877 ea a publicat o carte, "Isis dezvaluita", care era impregnata de o pozitie anticrestina, in timp ce celelate religii (in afara de cea crestina) erau sustinute.
    Aceasta ocultista se afla deja sub influenta unui demon care se numea "John King" si, mai tarziu,  "Maestrul Moria".
   Ideile Helenei Blavatsky au fost continuate de Alice Bailey, a treia presedinta a Societatii teozofice, nascuta in Anglia, in 1880, decedata la New York, in anul 1949. Aceasta din urma cunostea temeinic toate practicile si teoriile oculte si a propagat doctrina "prezentei unei ierarhii de fiinte care se manifesta pe pamant si sunt responsabile cu conducerea destinului oamenilor".  Din cand in cand, ea prezicea, de asemenea, venirea apropiata a Lui Cristos, afirmand ca, in "Ierarhie", acesta (Cristos) se gasea in urma lui  Buddha.
    Sotul ei, Foster Bailey, era francmason si, in scrierile sale, se baza tot pe demonii care o posedau pe sotia sa.
   In cartea de 800 de pagini intitulata "Ierarhia spirituala" (1938, dictata de demonul lui Alice Bailey si editata de "Lucius Trust" New York si Geneva) a fost descris calendarul New Age.
   Continuarea s-a facut in cartea de 1200 de pagini intitulata "A Course of Miracles". Potrivit prefatei, o parte este lucrarea unui psiholog din New York, Helen Schucman, primita prin dictare cosmica de la "Voce" timp de sapte ani, incepand din 1965 si care a facut furori in SUA. Lucrarea, care seamana cu Biblia si care este redactata in capitole si versete, pretinde ca autorul ei este, nici mai mult nici mai putin decat Insusi Cristos! Potrivit continutului, lumea fizica - inclusiv corpurile noastre omenesti - nu este decat o iluzie. Din acest motiv, pacatul nu exista pentru ca nu este, in fond, decat un copil prost crescut. "Daca este ignorat, el dispare". Astfel,  "Isus n-a suferit si n-a murit din cauza pacatelor noastre."
   Dar mai ales Marylin Fergusson,  datorita cartii sale "Complotul bland", este cea care contribuia la propagarea epocii infloritoare a New Age, marcata printr-o serie de doctrine oculte: ghicitul in palma, fenomene extrasens, teosofie, antropozofie, sisteme de meditatie, etc.    Era exclus Dumnezeul Treimic, al crestinilor !
   In prezent, New Age isi revendica tot "patroni prestigiosi" ca: Aldoux Huxley, Carl Gustav Jung, Rudolf Steiner, respectivTheilhard de Chardin si Maestrul Eckart, pe nedrept,  de altfel, cel putin in ceea ce-i priveste pe acestia doi din urma.
   ____________________________________________________
   Dar care sunt, asadar, principiile sau credintele New Age?   
   ____________________________________________________
1)  Totul este una. Nu exista nici o diferenta intre o piatra, un om sau un animal, intre bun si rau, intre Dumnezeu si om. Pentru New Age, Universul nu este un mare mecanism ale carui elemente se echilibreaza prin interactiune si mentin, astfel, universul in miscare; este un mare corp viu unic, sustinut nu de mecanica ci de raporturi calitative. Toate fiintele sunt inrudite unele cu altele. In consecinta, omul nu mai este cu adevarat liber si nici raspunzator de faptele sale; chiar Dumnezeu este o piesa a cosmosului !?

   2)  Totul este "Dumnezeu". Totul face parte din energia cosmica si puterea divina. Fiecare piatra, fiecare planta, este Dumnezeu. Fiecare om poarta in el un nucleu divin, dar multe fiinte umane nu stiu asta. Rautatea este, in fond, tot un fel de joc al divinului !?
   Crestinismul, ca toate religiile occidentale, da prea mare importanta "eu-lui". Mai profund decat "eul" este, ca in religiile orientale, "sinele" care nu este parte a existentei noastre istorice in lumea aceasta. Iar acest "sine" coincide cu "Dumnezeu". In acest caz, omul nu poate pacatui cu adevarat. Orice notiune de persoana (ata de pretuita de crestinism), dispare aici. New Age sustine: "Voi insiva va salvati, chiar si cand va folositi pentru a face asta, de forte cosmice." In fond si in pofida a tot ceea ce pretinde, aceasta credinta ne lasa absolut singuri! N-avem decat sa ne descurcam noi insine, sa fim propriul nostru salvator!

   3)  Omul este, in cele din urma, Dumnezeu. Urmare acestei teorii, n-avem decat sa dezvoltam energia divina in noi si, pentru aceasta, exista numeroase mijloace ca: yoga, meditatia, hipnoza, psihoterapia, practicile oculte, drogul (cu o anumita restrictie) si altele.  De altfel, energia noastra se reincarneaza, fara incetare, intr-un alt corp si nu moare, ca vinul care ar fi pus intr-un alt butoi. Exista, potrivit lui  C.A. Jung, un subconstient colectiv, care exista in toti oamenii, ca un depozit al experientei omenirii, de la originile sale: imagini, reprezentari, experiente,  moduri de gandire. Putem, deci, avea acces la acesta si, coborand in adancul nostru, sa-l intalnim acolo pe Dumnezeu. Putem, asadar, sa retraim si evenimentele nasterii noastre sau sa avem o noua nastere (rebirth), sa facem "calatorii la portile mortii" si sa intram in contact cu lucruri sau fiinte de dincolo de lumea vizibila (channelling).
    Nu se poate nega ca acea lume exercita o atractie extraordinara asupra contemporanilor nostri.
   Scopul principal al miscarii New Age, este adunarea omenirii din toate domeniile vietii, si aceasta la un nivel inalt, pentru a ajunge la un inalt nivel de constientizare cu scopul de a ajunge in special la o unitate politica si economica. 
    Intr-un final, toate religiile ne duc la acelasi scop, pe drumuri diferite: astfel, crestinismul este una dintre celelalte, iar Isus, unul dintre maestri spirituali existenti !?
   De aici si pana la a nu avea decat o singura noua religie mondiala, nu este decat un pas, ceea ce duce la suprimarea sarbatorilor de Pasti si Craciun, la respingerea Fiului Lui Dumnezeu, a mortii Sale pe Cruce si a Invierii Sale.
   Reversul medaliei este ascuns si nu este cunoscut nici macar de toti adeptii New Age.
   Este vorba despre initierea luciferiana care este ceruta pentru intrarea in Noua Era, si aceasta in prezenta totala a luminii lui Lucifer si a perfectiunii sale. Cei care nu vor fi prea toleranti, vor semana dezordine sau separare, vor fi urmariti;  este vorba aici de toti cei care cred, prin traditie, intr-un sistem unic, in special crestinii.
   Pe aceasta tema, David Spengler, unul dintre Sefii Miscarii si, din 1979, al doilea director al primului centru New Age al "Fundatiei Findhorn", in Scotia, a scris intr-una din numeroasele sale carti: "Lucifer actioneaza in fiecare dintre noi, pentru a ne conduce la starea de perfectiune. Atunci cand vom intra intr-o era noua (Varsatorul) - epoca perfectiunii omului - fiecare dintre noi va atinge initierea luciferiana."
   New Age are, astfel, o mare influenta asupra tineretului prin intermediul rock' n' roll-ului pe care il sustine puternic, caci este adeseori legat de Lucifer si constituie un excelent mijloc de a nimici religia crestina.
   In New Age, simbolul curcubeului si numarul 666 joaca un rol important. Curcubeul simbolizeaza puntea dintre sufletul fiecaruia si "sinele" sau superior, care este identic cu Lucifer. Pentru a accelera viitorul New Age, adeptii trebuie sa utilizeze cel mai des posibil aceasta constelatie 666 ( astfel se exprima Alice Bailey si C. Cumbey) care, in Biblie, este Numarul Anticristului (Fiara).
   Trebuie revelat, de asemenea, ca, deoarece in New Age nu exista un adevarat Dumnezeu in sensul crestin, Isus este considerat doar un om al carui corp era posedat, de la botezul sau, de un Crist (spirit) demonic, Maitreya, care va reveni ca stapan (sau viitor Buddha) in aceasta lume, si se va urca pe tronul Sfantului Petru de la Roma. In conceptia acestui nou  "Ordin", Bisericile au fost cele care au facut din Isus un Dumnezeu.
   ____________
   Concluzie
   ____________
   Diferitele organizatii care apartin New Age, nu ne considera pe  noi, crestinii, copii ai Lui Dumnezeu, ci ne prezic reincarnarea. Despre ce este vorba, in fond?
   Deoarece in New Age totul este una, toate fiintele sunt inrudite unele cu altele, in aceeasi familie, o bucata dintr-un tot, omul nu este, prin urmare, cu adevarat liber, nici raspunzator de faptele sale; ia numai parte, chiar daca nu este dorinta sa. Cu o singura substanta (monsm), iar Dumnezeu nefiind decat o piesa a cosmosului (panteism), nu se mai pune, deci, problema creatiei. Toate diferentierile sunt sterse: intre suflet si trup, Dumnezeu si lume, inteligenta si sentiment, interior si exterior, cer si pamant... Aceasta le aduce un mare serviciu celor care viseaza la unitate, la fuziune cu Dumnezeu si cu cosmosul.
   "Crestinismul, sustine New Age , ca toate celelalte mari religii, este o religie a Cartii. Ea se bazeaza pe o dogma si pe o morala iar acestea sunt impuse din exterior..." El acorda mare importanta "eu-lui", libertatii si responsabilitatii personale.
   Vazut din acest unghi, atunci cand faci parte dintr-un tot, din cosmos, si esti tot atat de "divin" ca Dumnezeu, pacatul nu exista si nu mai ai nevoie de un salvator, te conduci prin tine insuti.
   Ori, crestinii vad in fiecare persoana o fiinta umana; toti sunt copii ai Lui Dumnezeu. Iata ce ne invata Geneza. Sa nu uitam ca primele fiinte umane (Adam si Eva) s-au rupt ei insisi de Dumnezeu, cu toata libertatea. Dar noi ramanem creati dupa "Chipul Lui Dumnezeu", chiar daca, din cauza conditiilor istorice in care traim (dorinte rele provenite din pacatul orginar), intampinam mari dificultati in a-l cunoaste pe Dumnezeu, numai cu singura lumina a ratiunii noastre. Prin adevar, frumusete, bunatate, noi reflectam perfectiunea infinita a Lui Dumnezeu si, totodata, asemanarea Sa, dar, cu reprezentarile noastre si cu cuvintele noastre omenesti, ramanem totusi, intotdeauna, dincoace de Misterul Lui Dumnezeu. De aceea avem nevoie sa fim luminati de revelatia Lui Dumnezeu si de Biserica. Dumnezeu respecta, de asemenea, libertatea creaturilor Sale, inclusiv cand acestea aleg raul, chiar si moral; si totusi, in mod misterios,  El stie sa extraga din acesta, binele. Daca noi am fi Dumnezeu, am fi perfecti si lumea de asemenea... ceea ce nu este deloc cazul in epoca noastra!  Pe adeptii New Age, care neaga pacatul, ii deranjeaza teribil conceptiile crestine.
   Maestrii New Age merg inca si mai departe cand sustin reincarnarea. In aceasta privinta, nu este corect, cum, pretind unii, sa se spuna ca, in anul 325, Conciliul de la Niceea a radiat anumite pasaje referitoare la reincarnare, din textele Sfintelor Scripturi.
   Conciliul de la Niceea, ca de altfel si cele care au urmat,  a restabilit adevarul fata de erezii. In cazul nostru, aceasta Autoritate, reunita la initiativa Imparatului Constantin, a respins arianismul, adica doctrina lui Arius (preot din Alexandria) si a adeptilor sai. Acesta sustinea ca, in Sfanta Treime, Fiul nu este perfect egal cu Tatal: El nu este de aceeasi natura (consubstantial) si nu participa la eternitatea Sa; deci, divinitatea Sa este secundara. Din discutii, a rezultat o regula sau simbol al credintei, numita simbolul de la Niceea, care a marturisit in CREZUL sau ca Fiul Lui Dumnezeu este "nascut" si nu facut, "de o fiinta cu Tatal" si "s-a facut trup" (Intruparea). Acest Conciliu l-a condamnat pe Arius care afirma ca "Fiul Lui Dumnezeu a iesit din neant" si "dintr-o alta fiinta decat Tatal".
In simbolul apostolilor, vechi simbol baptismal al Bisericii de la Roma, considerat pe buna dreptate un rezumat fidel al credintei apostolilor, aparea deja  "Cred ... in invierea trupului" (adica a mortilor) iar in Crezul de la Niceea/ Constantinopol, se mentioneaza: "Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie."  A crede in invierea mortilor a fost deci, chiar de la inceputurile sale, un element esential al credintei crestine. Noi credem cu tarie si, in acest sens, speram ca, la fel cum Cristos a inviat din morti si traieste vesnic, tot asa, dupa moartea lor, dreptii vor trai pentru totdeauna impreuna cu Cristos Cel Inviat si ca El ii va invia in Ziua de pe urma.
   Inspirandu-ne din Biblie si din catehism, putem spune acestea:
   "Iar daca Duhul Celui ce a inviat pe Isus din morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Isus Cristos din morti va face vii si trupurile voastre cele muritoare, prin Duhul Sau care locuieste in voi " (Rm 8, 11).
   Termenul "trup" desemneaza omul in conditia sa de slabiciune si mortalitate. "Invierea trupului" inseamna ca, dupa moarte, nu va fi numai viata sufletului nemuritor, ci ca,  chiar "trupurile noastre muritoare" vor recapata viata.
   Cum vor invia mortii? Cristos a inviat cu propriul Sau trup. "Priviti mainile Mele si Picioarele Mele, caci Eu Insumi sunt (Lc. 24,39); dar El n-a revenit la o viata pamanteasca. Tot asa, in El "toti vor invia cu propriul lor trup, pe care il au acum", dar acest trup va fi transfigurat in trup glorios ( Fil 3,21), in "trup spiritual" (1 Cor 15,44).
   Prin natura Sa umana si Intruparea Sa, Isus s-a unit astfel cu toti oamenii, asa incat "intru nimeni altul nu este mantuirea, caci nu este sub cer nici un alt nume, dat intre oameni, in care sa putem sa ne mantuim noi." (Fapte 4,12).  Dar nu exista reincarnare posibila pentru noi, crestinii, pentru ca noi ne vom pastra trupul si nu credem in migratia sufletului care trece intr-un alt trup in momentul mortii. In schimb,  teoria reincarnarii exista in hinduism, budism, etc.
    Dupa cum se vede, New Age se alimenteaza din plin din mentalitatea timpului nostru si, de asemenea, din faptul ca multor oameni le place sa-si contemple portretul, la fel ca Narcis, ca ei viseaza o lume utopica, de fraternitate universala, unitate economica si politica mondiala. Din pacate, nu tot ceea ce face bine este, in mod necesar, sanatos,  si nu tot ceea ce este placut este, in mod obligatoriu, adevarat.
   Din fericire, noi crestinii de diferite rituri, ne regasim in CREZ, respectandu-i pe toti oamenii, inclusiv pe pagani, chiar daca nu impartasesc convingerile noastre. Nu putem fi acuzati de intoleranta sau de discriminare, pentru ca noi recunoastem ca am fost creati, cu totii, de acelasi Dumnezeu. Dar noi avem nevoie de mantuire pentru pacatele noastre si de Harul Sau gratuit, ca element indispensabil. Suntem constienti ca suntem pacatosi, dar avem speranta de Craciun si de Pasti pentru a putea rezista la New Age si la credintele sale oculte.

                                                ("Stella Maris nr.327, "Regina Pacis" nr.5)

   Surse: * Scrisoarea pastorala de Craciun (1190) a Cardinalului Godfries Danneels, Arhiepiscop de Malines-Bruxelles
                *  "New Age un satanismus - Zeitgelat dees  Zerstorung, "Executive Intelligence Review" Nachrichten agentur GmbH Wiesbaden, august 1989
                *   Die New Age Bewengung, de George Hague in revista "Klar und Wahr", septembrie 1993
                *   Schw. Katholisches Sonntagsblatt nr.34, 36 si 58/1990 si 14-23/1991

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.