vineri, 4 noiembrie 2016

"In ajutorul Femeii" (Apocalips 12,16)

de Jacques Magnan 

 In cartea Apocalipsului, Apostolul Ioan descrie o viziune splendida (cf. Ap 12, 1-17) in care vede o Femeie glorioasa incununata cu douasprezece stele. Insarcinata, Ea striga in durerile facerii, apoi il aduce pe lume pe Mantuitor. Dupa cum vom descoperi, exista in aceste texte sacre un mare mister care se refera la Interventiile Mariei, si la Biserica - semintia Ei (cf. Ap 12, 16-17).
   In timpurile noastre atat de speciale ale istoriei, Biserica este chemata sa recunoasca degetul Lui Dumnezeu aflat la lucru in diferite evenimente, si mai ales in Aparitiile Sfintei Fecioare Regina Pacii.

   Textul Apocalipsului

   Daca este adevarat ca, in Femeia incununata din Apocalips, putem vedea o imagine simbolica a Bisericii, nu este mai putin adevarat ca acest text ne reveleaza mai ales o realitatea istorica literara si profetica despre Fecioara Maria, Mama Lui Mesia Isus Cristos si Arhetip perfect al Bisericii (cf. Ioan 19,26-27). In numeroase aparitii recunoscute de catre Biserica, Maria, ratificand corecta interpretare a acestui Mister, a aparut incununata cu douasprezece stele, semn al universalitatii apostolice. In epoca noastra, Fecioara Maria, de multi ani deja, si pentru ultima oara - spune Ea, apare pentru a chema lumea intreaga la convertire. Maria, Femeia prin excelenta, striga in durerile facerii, dar Satana, turbat impotriva Ei, a Fiului Ei si a semintiei Ei - Biserica,  lupta intr-un asalt final, caci nu-i mai ramane decat putin timp (cf. Ap 12,12). Lupta Femeii cu Balaurul este o batalie intre cea mai smerita dintre creaturi, inaltata la rangul cel mai inalt, si o creatura injosita intr-o cumplita decadere. Aceasta lupta are un caracter personal si universal. Anuntul acestei batalii titanice se afla schitat in Geneza (cf. Gn 3,15) (...dusmnaie voi pune intre tine si Femeie, intre semintia ta si semintia Ei...).
   Atragandu-i pe Adam si Eva in pacat, Satana, Sarpele cel vechi (cf. Ap 12,9) a introdus pacatul in intreaga omenire. Inzestrati cu harul Divin, barbatul si femeia au cazut in dizgratie din cauza neascultarii lor fata de Dumnezeu. Dar Dumnezeu este Iubire si plin de Milostivire. El a reintrodus toata omenirea in harul salvator trimitandu-L pe Fiul Sau Mantuitor, Isus Cristos, nascut din Preacurata Maria. Prin Ea devine posibila rascumpararea. Noua Eva -  Mama a Mantuirii universale, este deci Mama Bisericii si, tot in mod mistic, Mama tuturor oamenilor chemati la mantuire.

   Sa vedem cateva pasaje din textul Apocalipsului:
   
   Ap 12, 1-2: "In cer s-a aratat un semn mare: o Femeie invesmantata in soare, cu luna sub picioare si cu o cununa de douasprezece stele pe cap. Ea era insarcinata si striga in durerile facerii si avea un mare chin ca sa nasca" 
  Apoi apare balaurul, Satana care face sa cada o treime din stele.
   "Si balaurul sta inaintea Femeii gata sa nasca, ca sa-i sfasie copilul cand il va naste. Ea a nascut un Fiu, un copil de parte barbateasca, care va pastori toate neamurile cu un toiag de fier; si Copilul Ei a fost rapit  la Dumnezeu si la scaunul Sau de domnie. Si Femeia a fugit in pustie, unde are loc pregatit de Dumnezeu, ca sa fie hranita acolo o mie doua sute saizeci de zile." (vezi v. 4-6)
   Apoi Ioan descrie marea batalie dintre Mihail cu ingerii sai si Satana cu ingerii sai care au fost aruncati pe pamant. (vezi v.7-12).
   "Vazandu-se aruncat pe pamant, Balaurul a urmarit Femeia, Mama Copilului de parte barbateasca (vezi v.13).
   Apoi, din nou Femeia gaseste adapost in pustie.
   "Atunci Sarpele a aruncat din gura apa ca un râu dupa Femeie, ca s-o ia râul. Dar  pamantul i-a venit in ajutor Femeii: deschizandu-si gura, el a inghitit râul pe care Balaurul il aruncase din gura. Atunci, furios impotriva Femeii, balaurul s-a dus sa se razboiasca cu ramasita semintiei Ei, care pazesc poruncile Lui Dumnezeu si au marturia Lui Isus." (vezi v.15-17)

      Sa intelegem viziunea
  
    Dupa cum vedem, viziunea Femeii nu poate descrie strict Biserica prezentata in alta parte in Apocalips (Ap 2-4)... Dimpotriva, lucrurile se armonizeaza mult mai bine daca privim Femeia ca Maria. Aici este cheia interpretarii. Si aceasta a fost sustinuta de-a lungul veacurilor de Parintii Bisericii, de sfintii doctori in teologie, de traditia pe care o regasim in numeroase texte ale doctrinei, in litanii, rugaciuni, iconografie...
   Femeia este descrisa, desigur, ca Mama Lui Isus, dar Ea are o semintie (v.17). Aceasta semintie este Biserica, cea care, in Spiritul Sfant, propaga viata Lui Dumnezeu pentru salvarea oamenilor. Maria este Mama a Bisericii, asa cum acest lucru a fost definit:
 - Maria Mama a Bisericii. ( Conciliul Vatican II, Redemptoris Mater, Ioan Paul II; Mulieris Dignitatem, Ioan Paul II)
  - Maria este Mama Lui Dumnezeu (Conciliul de la Efes)
  - Neprihanita Zamislire (Ineffabilis Deus, Pius XI)
  - Mijlocitoare a  harului. Participanta la Mantuire (Enciclica Ad Diem Illum, Pius X)
  - Ea are o maternitate universala (Conciliul Vatica II, Lumen Gentium)
  - Ea a urcat la Cer cu trupul si sufletul, Ridicarea la Cer (Constitutia apostolica Munificentissimus Deus, Pius XII), etc.
   "Maria a devenit mama tuturor credinciosilor. Spre bunatatea Sa materna, ca si spre puritatea si frumusetea Sa virginala se indreapta oamenii din toate timpurile si din toate partile lumii, in nevoile si sperantele lor, in bucuriile si suferintele lor, in singuratatile lor, ca si in partasia comunitara..." ( "Dumnezeu este Iubire" - Benedict XVI, cap.42).
   In plus, prin Maria se reveleaza gandurile de bine ale inimilor (cf. Lc 2,35).
   Asociata in cel mai inalt grad la Salvare si la Mantuire, asa cum vestea profetul Simeon, Maria lucreaza ca revelator al gandurilor, al inimilor. Orice adevarat crestin care-L iubeste pe  Isus, o iubeste, bineinteles, pe Sfanta Sa Mama, aleasa, binecuvantata de Dumnezeu. Unita in cel mai inalt grad cu Preainaltul si cu Spiritul Sfant care, in Ea, L-a conceput pe Mantuitor. Maria este Tabernacolul Pur al Preasfintei Treimi, Chivot al Noului Legamant (cf. Ap 11,19). Ea contine Cuvantul Divin, il pastreaza, il intelege si il proclama.
    Maria striga in durerile facerii. Ea ne adreseaza mesaje. Ea vine din Cer, caci in planul Sau vesnic, Dumnezeu a destinat-O sa ne salveze si sa ne readuca pe Cale. Maria este  modelul desavarsit al Bisericii. 
   Privind-O pe Maria si primind-O in inima sa, la el (cf. Ioan 19,27), ucenicul Lui Isus se apropie de Dumnezeu pentru a se uni mai bine cu El in har.
   Pe de alta parte, textul Apocalipsului descrie lupta dintre Stana si Maria. Dar Satana, neputand face nimic impotriva Fecioarei binecuvantate, ii ataca pe copiii Ei, semintia Sa - Biserica. Si, ne spune viziunea, "pamantul a venit in ajutorul Femeii". Trebuie sa vedem aici, in cuvantul pamant, interventia copiilor Ei care traiesc pe pamant in momentul aparitiilor Sale. Pamantul simbolizeaza si locul de odihna pentru poporul Lui Dumnezeu.

   Biserica - apostol si profet 

   Biserica are datoria nepretuita si incomparabila de a propaga pretutindeni harul Divin. In ea sunt depuse inestimabile comori izbavitoare. In ea, Isus este mereu prezent si Se daruieste. Biserica este locul vizibil unde, pe pamant, suntem siguri ca-L intalnim pe Dumnezeu. Si aceasta are repercusiuni asupra intregului pamant. Daca oamenii nu accepta Mesajul Vestii Bune, refuza cu incapatanare harul Divin propus neobosit de Biserica, atunci haosul se va extinde cu tot cortegiul sau de intuneric, de greseli si de dezastre. Relele lumii cresc pe masura apostaziei multora si ratacirii spre zei falsi, spre minciuna si ura. Totusi, iubirea Lui Dumnezeu este foarte aproape si se daruieste prin Biserica.
    Biserica Lui Dumnezeu, trezeste-te! Sarea ta nu trebuie sa-si piarda gustul, nici fervoarea ta sa scada (cf. Mt5,13; Ap2,4; 3,2, 15-16).
   Iata ca Preainaltul ne-O trimite pe Maria de multi ani, aproape pretutindeni pe pamant. Ea a aparut pentru a ne readuce pe calea cea buna si a ne reaminti realitatea Judecatii, a Vietii vesnice, pentru a ne reaminti iubirea nemasurata a Lui Dumnezeu care-i asteapta pe copiii Sai. Numeroase miracole, semne si alte profetii au insotit interventiile Sale. Si aici ajung la aparitiile Sfintei Fecioare Regina Pacii la Medjugorje. Dovezile supranaturale ale aparitiilor Sfintei Fecioare la Medjugorje s-au inmultit, la fel ca si bunele si durabilele roade. Aceste dovezi sunt numeroase, coerente. Evenimentele sunt foarte fecunde pentru sufletele credincioase si pentru intreaga Biserica. Vizionarii sunt de o coerenta admirabila. Ei sunt fideli Bisericii, traiesc in har si smerenie, care este un semn de prima marime al autenticitatii viziunilor lor.
   Aceste aparitii sunt ultimele pe pamant, spune Maria. Se pregatesc tulburari dureroase, caci oamenii raman, in cea mai mare parte, surzi la chemarile Lui Dumnezeu.
   Aparitiile Sfintei Fecioare Regina Pacii nu trebuie, mai ales, tratate cu usurinta. A le ignora sau, mai rau, a le combate orbeste fara a le cunoaste, sunt greseli, lipsuri grave. Fac aici un apel la discernamantul Bisericii, la spiritul sau de profetie care vorbeste pentru multi dintre copiii sai. Este timpul, pentru Biserica si pentru lume, sa fie recunoscute aparitiile de la Medjugorje,  nu atunci cand dezastrul va fi trecut sa reactioneze, sa se trezeasca. Exista o responsabilitate istorica a Bisericii, care nu vede astazi degetul Lui Dumnezeu lucrand in aceste aparitii in care Papa Ioan Paul II credea, dupa cum stim cu totii.

   (Despre convingerile Papei Ioan Paul II legate de aparitiile de la  Medjugorje, puteti citi in postarea:
http://dinimaginatie.blogspot.ro/search?q=Ioan+Paul+II+si+medjugorje)

 
Jacque Magnan
   
Nu fara motiv ne-O trimite Dumnezeu Atotputernicul pe Maria. Este un semn al timpurilor pe care le traim, un semn pe care trebuie sa-l recunoastem. De acum, timpul preseaza. Evenimentele se precipita, iar lumea nu mai stie incotro merge. Este timpul de a face sa rasune vocea linistitoare a Cerului care vine  sa intareasca, sa lumineze oamenii, pentru ca ei sa se converteasca, sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa se iubeasca unii pe altii.
   Vocea Mariei incununata cu douasprezece stele este cea a profetilor, cea a Apostolilor. Ea ne readuce neobosit pe toti la Domnul, spunandu-ne: "Faceti tot ceea ce va spune El".
   Da! Ascultand-O pe Maria, gasim adevarata fericire si viata. Maria ne cheama sa fim martori ai prezentei Sale. Ea ne cheama, intr-un elan de iubire materna de nespus, sa ne apropiem de Dumnezeu prin iubire, prin rugaciune perseverenta, sacramente si ascultarea asidua a Cuvantului Lui Dumnezeu. Si atunci sa venim in ajutorul Ei facand sa rasune chemarile Sale pentru fericirea si salvarea fratilor nostri.
   Sfanta Biserica a Domnului, vino in ajutorul Mariei care striga in durerile facerii, pentru ca Lumina Lui Dumnezeu sa straluceasca pe pamant in acest timp.
   Fecioara binecuvantata intre femei, ocroteste Biserica, pe toti cei care vin la Tine!

                             sursa:  "Stella Maris" , nr.425 - ( "Regina Pacis", nr.185)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.