vineri, 7 martie 2014

DEVOTIUNEA FATA DE FECIOARA MARIA - o cale perfecta

    Sfantul Ludovic Maria Grignion de Montfort


Aceasta devotiune fata de Preasfanta Fecioara Maria este o cale perfecta pentru a merge si a ne uni cu Isus Cristos, pentru ca dumnezeiasca Marie este perfecta si cea mai sfanta dintre creaturi, iar Isus Cristos, care a venit la noi in mod desavarsit, n-a urmat nici un alt drum spre noi in calatoria Sa mareata si minunata.
   Cel Preainalt, Cel de necuprins, Cel inaccesibil, Cel care este, a voit sa vina la noi, mici viermi ai pamantului, care nu suntem nimic. Cum s-a facut aceasta? Cel Preainalt a coborat in mod desavarsit si dumnezeiesc pana la noi, prin Maria cea umila, fara sa piarda ceva din dumnezeirea si sfintenia Sa; si tot prin Maria se cuvine ca cei mai mici sa se urce in mod perfect si dumnezeiesc la Cel Preainalt, fara a se teme de ceva.
   Cel de necuprin s-a lasat cuprins si continut perfect de micuta Marie, fara sa piarda nimic din nemarginirea Sa; tot astfel trebuie sa ne lasam si noi cuprinsi si condusi in mod desavarsit de micuta Marie, fara nici o rezerva.
   Cel inaccesibil s-a apropiat, s-a unit strans, perfect si chiar personal cu umanitatea noastra, prin Maria, fara a pierde nimic din Maiestatea Sa, tot prin Maria trebuie sa ne apropiem si noi de Dumnezeu si sa ne unim perfect si strans cu Maiestatea Sa, fara teama de a fi respinsi.
   In fine, Cel care este a voit sa vina la cel ce nu este pentru a-l face sa devina Dumnezeu sau Cel care este; si a facut-o in mod desavarsit dandu-Se pe Sine si supunandu-Se cu totul tinerei Fecioare Maria, fara sa inceteze sa fie in timp Cel care este din toata Vesnicia. Tot astfel, prin Maria, si noi, desi suntem nimic, putem deveni asemenea Lui Dumnezeu prin har si glorie, daruindu-ne Ei atat de perfect si in totalitate, incat sa nu mai fim nimic in noi insine, ci sa fim totul in Ea, fara teama de a ne insela.

   Daca mi s-ar oferi o cale noua pentru a merge la Isus Cristos, si daca aceasta cale ar fi pavata cu toate meritele sfintilor, impodobita cu toate virtutile lor, luminata si infrumusetata cu stralucirea si frumusetea ingerilor; si de s-ar afla de-a lungul ei toti ingerii si sfintii pentru a calauzi, apara si sprijini pe toti cei care vor sa mearga pe aceasta cale,  va spun adevarul - si o spun cu toata responsabilitatea - , decat aceasta cale atat de perfecta, eu as alege-o tot pe cea neprihanita a Mariei: " Posui immaculatum viam" - Face desavarsita calea mea (Ps 18, 33), cale sau drum fara nici o pata si nici o intinare, fara pacat originar sau actual, fara umbre si intunecimi. Iar daca iubitul meu Isus va veni a doua oara pe pamant ( lucru, de altfel, cert) pentru a domni aici, cu siguranta nu va alege o alta cale pentru calatoria Sa decat pe dumnezeiasca Marie, prin care a venit si prima oara in mod atat de sigur si perfect. Deosebirea care va fi intre cea dintai venire si a doua, este ca prima a fost tainica si ascunsa, iar a doua va fi glorioasa si stralucitoare; amandoua insa perfecte, pentru ca amandoua vor fi avut loc prin Maria. O, iata o taina  care nu este inteleasa: " Hic taceat, omnis lingua" - Aici sa taca orice limba!

   Sfantul Ludovic Maria Grignion de Montfort - "TRATAT DESPRE ADEVARATA EVLAVIE CATRE SFANTA FECIOARA MARIA"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.