marți, 24 decembrie 2013

VINO, PRUNCULE ISUS!

de Sora Emmanuel 
Comunitatea Fericirilor - Medjugorje


   Ce minunata invitatie ne-a lansat Fecioara in advent: "ca toate zilele vietii voastre sa fie o asteptare bucuroasa a Fiului Meu Isus". Ne imaginam, in mica parte, propria Sa asteptare la Nazareth, cand Il simtea crescand in sanul Sau, traind fiecare detaliu al vietii Sale zilnice cu El, prin El si in El, nerabdatoare sa-I vada chipul si sa-L simta lipit de inima Sa. Si ce misterios dialog de iubire se tesea atunci intre cele doua  suflete legate unul de celalalt prin interventia sublima a Spiritului Sfant! Odata mai mult, Cea toata Pura doreste sa ne impartaseasca intimele comori ale inimii Sale materne, doreste sa ni le ofere, sperand astfel ca noi sa luam parte la imensa Sa fericire!
   Meditand la asteptarea Pruncului Dumnezeu, mi-am amintit de o intamplare relatata in  cartea sa, "Les Voleurs de Dieu" (Hotii care L-au furat pe Dumnezeu), de Maria Winowska, pe care am intalnit-o la Paris, unde povestea cu bucurie  descoperirile vietii sale de apostol. Prietena cu cardinalul Karol Wojtyla, inainte ca acesta sa acceada la Scaunul lui Petru, ea impartasea cu el claritatea vederii asupra realitatilor sordide ale comunismului de pe vremea aceea. Prin intermediul contactelor sale, adesea secrete, cu "Inteligenta" slava, ea acumula comori de informatii despre persoanele-cheie ale poporului Lui Dumnezeu. A scris excelente biografii ale sufletelor sfinte care cativa ani mai tarziu au fost canonizate de Papa Ioan Paul II. Iata alte titluri ale cartilor sale:  "Fratele Albert", "Maximilian Kolbe", "Icoana Lui Cristos Indurator, viata Sfintei Faustina".
   V-am prezentat-o astfel pe Maria Winowska pentru ca istoria care urmeaza si care i-a fost incredintata de un preot dintr-o mica localitate din Ungaria din timpul primilor ani ai teribilelor persecutii contra credintei ale comunismului ateu, v-ar putea surprinde.
   La scoala comunala, invatatoarea Gertruda era o atee militanta care nu rata nici o ocazie pentru a semana tulburare in sufletele copiilor, care toti, sau aproape toti, proveneau din familii crestine practicante.
   O fetita de 10 ani, Angela,  se remarca prin marea sa credinta si a devenit tinta predilecta a invatatoarei.
   Se apropia Craciunul, iar copiii din Ungaria au o afectiune cu totul speciala pentru Pruncul Isus ( Jezuska, cum il alinta ei).  Caci de la El primesc darurile. Tocmai de aceea, cu cateva zile inainte de Craciun, invatatoarea a inventat un nou mijloc pentru a incerca sa extraga toata credinta din inimile acestor copii inocenti. Ea a intrebat-o pe Angela:
   - Ia sa vedem, fetito, cand parintii tai te striga, ce faci?
   - Vin.
   - Dar sa presupunem ca  ei o striga pe bunica ta, care a murit?
   - Ea nu va veni.
   - Si daca o striga pe Scufita Rosie sau pe Cenusareasa?
   - Nu vor veni, caci sunt personaje din basme.
   - Vedeti, deci, copii, cand cineva exista, vine cand il chemi. Dar daca nu exista, nu poate veni... Mai crede acum vreuna dintre voi in Pruncul Isus?
   Cateva voci timide au raspuns:
   - Da.
   - Si tu, Angela, mai crezi ca Pruncul Isus te aude cand il strigi?
   - Da, cred ca ma aude.
   - Strigati atunci toate impreuna: "Vino Pruncule Isus!"
   Si s-a lasat o tacere stanjenitoare. Dar, deodata, s-a produs un incident cu totul neprevazut: dintr-un salt, Angela a fost in mijlocul clasei:
   - Ei bine, da, il vom striga. Haideti, toate impreuna: "Vino, Pruncule Isus!"
   Intr-o clipita toate fetitele au fost in picioare. Cu palmele impreunate, cu privirile inflacarate, cu inimile pline de o imensa speranta, ele au strigat: "Vino Pruncule Isus!"
   Invatatoarea, socata, s-a dat inapoi, cu ochii atintiti asupra Angelei. O clipa de tacere grea, apoi  din nou acel glas de cristal al Angelei: "Inca o data!" 
   "Am strigat de puteam darama peretii", va spune apoi una dintre fetite.
   Si usa s-a deschis incetisor. Intreaga lumina a zilei parea ca s-a retras spre usa. Aceasta lumina crestea, crestea, pana a devenit un glob de foc. Globul s-a intredeschis si, in acest glob a aparut un Copilas incantator, cum nu mai vazusera niciodata! Acest Copilas le suradea in tacere. Apoi a disparut in acel glob de foc care se topea putin cate putin... Usa s-a inchis singura, incetisor.
   Fermecate, cu inimile inundate de bucurie, fetitele nu puteau scoate o vorba.
   Si deodata, un tipat strident a sfasiat tacerea. Cu o expresie ratacita, invatatoarea urla: "A venit" apoi a iesit in goana, trantind usa. Angela a spus cu simplitate: "Vedeti, El exista. Si acum sa-i spunem multumesc!
   Cuminti, toate au ingenunchiat si s-au rugat Tatal Nostru, Bucura-Te Marie, Slava Tatalui. Apoi au iesit din clasa, caci tocmai suna.
   Vestea s-a raspandit fulgerator. Parintii au venit la paroh. Acesta le-a intrebat pe fetite, una cate una. In povestirile lor n-a putut gasi nici urma de contradictie. Iata puterea rugaciunii facuta cu credinta. Credinta muta muntii din loc!

   D-ra Gertruda a incetat sa-si mai exercite profesia, din motive de sanatate mintala.


"Ni s-a nascut un Prunc!"

 
 Desigur, in cursul persecutiilor sangeroase impotriva credintei, Dumnezeu da ajutor intr-un mod foarte special. Dar ideea pe care trebuie sa o retinem este ca noi putem sa apelam la Pruncul Isus pentru ca El a venit pentru noi. Profetind venirea Mesiei, Isaia scria: "Caci noua un Prunc ni s-a nascut, ni s-a dat noua un Fiu."  (Is 9,5). Dar cine sunt acesti "noi"? Iosif? Maria? Pastorii? Poporul lui Israel?  In realitate este vorba despre fiecare dintre noi. Si cand Dumnezeu daruieste, oare isi ia darul inapoi? Dumnezeu doar se preface ca daruieste? Deci, daca El ne-a dat acest Prunc prin mainile Mariei, noi avem acest Prunc, El este al nostru!
   Aici, la Medjugorje, Fecioara Mama ne-a spus: "Fie ca Isus sa se nasca in inimile voastre, dragi copii!"
   Atunci cand un nou-nascut soseste de la maternitate impreuna cu mama sa, toata atmosfera din casa se schimba, micutul devine centrul.
    La inceputul celui de-al treilea mileniu, Sfanta Fecioara ne-a dat acest cuvand de ordine, frumoasa inspiratie pentru secolul nostru care ucide copii: "Puneti-L pe Micul Isus nou-nascut, pe primul loc in viata voastra si El va va conduce pe drumul mantuirii".
   Acest dar este mare, este real, este promisiunea Tatalui! Fericiti sunt cei care il poseda!
   Imi amintesc de o femeie venita in pelerinaj la Medjugorje. Distrusa pentru ca nu a putut avea copii, ceea ce  i-a irosit intreaga viata, ea a venit sa caute pacea. Intr-o zi am regasit-o in lacrimi si am intrebat-o pentru ce plange.
   - "Sora, acum plang de bucurie, pentru ca astazi mi-am primit copilul meu! Si credeti-ma,  eu vreau sa ma ocup asa cum trebuie de el!" Ea a inteles darul pe care i l-a facut Fecioara, ea L-a primit pe Pruncul Dumnezeu in inima sa, ea a inteles mesajul!
   Statisticile spun asa: pentru Craciun, miliarde sunt cheltuite pe lucruri materiale dar in aceeasi noapte rata sinuciderilor este mai ridicata decat in timpul anului. Este perioada in care singuratatea inimii este insuportabila. Dar cu Mama noastra, aceasta singuratate este invinsa, caci da, cu adevarat "noua un Prunc ni s-a nascut, noua un Fiu ni s-a dat!"
   Zilnic sa-I oferim Acestuia de 10 ori Bucura-Te, impreuna cu o simpla rugaciune pornita din inima, in care sa-L chemam pe Prunc asa  cum am vorbi unui micut, fragil, fara aparare, dar adorabil, cu cele mai tandre cuvinte. Sa-i oferim 5 minute doar pentru El Insusi! Sa-L chemam sa vina in staului prost pregatit al interiorului nostru pentru a dormi pe paiele disconfortabile ale sarmanelor noastre inimi, in frigul lipsei de iubire... Sa-i cerem sa nu vada decat dorinta noastra sincera de a iubi mai mult si de trai cu El in toate zilele vietii noastre! Sa-i dam Lui toate mizeriile si temerile noastre, cele ale apropiatilor nostri, primind in noi pacea Sa divina!

   " Pruncule Isus, Rege al Iubiri, fa-ma sa intru in Sfanta Familie
    Arata-mi inima Mariei si inima lui Iosif
    Daruieste familiei mele pacea si unitatea.
   Invata-ma iubirea si da-mi darul de a ajuta toate familiile de pe pamant sa transmita viata care nu se termina niciodata.
   Pruncule Isus, inocenta Tatalui, Tu ma inveti ca intreaga autoritate de pe pamant vine din Inalt si ca orice paternitate coboara de la Tatal milostivirilor.
   Invata-i pe toti tatii de pe pamant, tandretea si forta care-i inalta.
   Invata-i pe toti copiii sa aiba incredere in autoritatea parintilor, invata-i respectul si tandretea filiala.
   Pruncule Isus, Te prezint tuturor familiilor pentru ca viata sa fie primita cu recunostinta, cu incantarea Craciunului, cu bucuria si credinta diminetii Pastelui, in efuziunea de iubire a Rusaliilor. Amin! ( Ephraim)

   " Pruncule Isus, Tu pentru noi ai venit atat de micut, atat de vulnerabil, atat de sarac, atat de slab. Eu iti ofer spaimele cauzate de slabiciunile mele, de vulnerabilitatea mea, de miicimea mea, de saracia mea. Depun tot ce sunt in Inima Ta nevinovata si Pura. Da, eu ma consfintesc Tie, Pruncusorule Isus, Rege al Iubirii, eu ma consfintesc nevinovatiei Tale, puritatii Tale. Da, Tu esti adevarata iubire, adevarata frumusete, Tu esti Cel care nu suspectezi nimic. Nevinovatia privirii Tale ne va mantui! Pruncusorule Isus, mantuieste-ma prin nevinovatia Ta!"
   "Da, Prunc Isus, cu Iosif si Maria care Te-au primit deplin, Tu ma inveti astazi sa cunosc ca de asemeni si eu sunt primit in mod deplin. Tu, care ai fost confruntat inca de la nastere cu precaritatea, in saracia ieslei, Tu care ai trait de asemenea moartea pruncilor inocenti masacrati de Irod si a atator altora in decursul secolelor, iti consfintesc Tie momentele dificile de la nasterea mea. Cu Tine, Prunc Isus, eu am gasit-o pe Maria ca mama mea, l-am gasit pe Iosif ca tatal meu. Cu Tine eu am gasit Viata. Te binecuvantez pentru viata mea. Amin!"  (Jean Marc Hammel)

INVOCATIE:

   Pruncusorule Isus, Rege al Iubirii, eu ma incred in bunatatea Ta milostiva!

                                                                                        ("Regina Pacis" nr.170)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.