sâmbătă, 26 octombrie 2013

Pacea si libertatea interioara

de parintele Jacques Marin

   _______________________________
   Cum luptam impotriva ranchiunii?
   _______________________________

 
 Cand noi intretinem ranchiuna impotriva unei persoane, nu incetam sa ne gandim la ea;  suntem plini  de sentimente negative care  consuma o mare parte din energia noastra. Este o "investitie" in relatii care nu ne lasa de loc disponibili psihologic si spiritual pentru a trai ceea ce noi avem de trait pe alte planuri.
   Ranchiuna atinge fortele vii ale persoanei in care salasluieste si-i aduce foarte multe prejudicii. Cand cineva ne face sa suferim, tendinta noastra spontana este sa pastram cu grija, fara voia noastra,  amintirea raului suferit, ca pe o "factura" fluturata in semn de victorie, pentru reglarea conturilor, si sa-i platim celuilalt ceea ce ii datoram.
   Ce nu realizam de loc, este aceste facturi acumulate sfarsesc prin a otravi propria noastra viata. Este mult mai intelept sa renuntam la ceea ce ni se datoreaza, asa cum ne invita Evanghelia. In schimb, vom fi rasplatiti, si inima noastra va fi libera.
   Toti am experimentat faptul ca a intretine un resentiment impotriva unei persoane, ne face sa ne pierdem obiectivitatea vis-a-vis de aceasta. O vedem cu totul in negru, si incetam complet sa fim deschisi la ceea ce ea ar putea sa ne aduca pozitiv, cu tot raul pe care ne-a facut sa-l suferim.

   _________________________________________________
   Cu ce masura veti masura, cu aceeasi vi se va masura...
    _________________________________________________

 
 Unul din pasajele cele mai frumoase ale Evangheliei,  care ne invita sa iertam, este cel din Lc 6. 27-38. Merita efortul de a reciti o parte, deoarece este un text fundamental care trebuie sa ne ghideze in atitudinile noastre vis-a-vis de  ceilalti.
   
   Iubiti pe vrasmasii vostri, faceti bine si dati cu imprumutul fara sa nadajduiti nimic in schimb. Si rasplata vostra va fii multa si veti fii fiii Celui Preainalt, caci El este bun cu cei nemultumitori si rai. Fiti milostivi, precum Tatal vostru este milostiv. Nu judecati si nu veti fi judecati; nu osanditi si nu veti fi osanditi; iertati si veti fi iertati. Dati si vi se va da; este o masura buna, indesata, clatinata si cu varf pe care va vor turna-o, caci cu ce masura veti masura, cu aceeasi vi se va masura.

   Acestea sunt cuvinte foarte exigente, dar noi trebuie sa intelegem aceasta exigenta ca un "cadou" magnific pe care Dumnezeu vrea sa ni-l faca.
   Dumnezeu da ceea ce ordona. Acest text contine, deci, in filigram promisiunea ca Dumnezeu poate transforma inima noastra pana la punctul de a ne face capabili de a iubi cu o iubire tot ata de pura, tot atat de gratuita,  tot atat de dezinteresata ca si a Lui. Dumnezeu vrea sa iertam asa cum El singur este in stare si astfel sa ne faca asemanatori Lui, caci Dumnezeu nu este niciodata atat de Dumnezeu, ca atunci cand iarta.

                               ("Liberte interieur" de Pr. Jacques Marin - "Regina Pacis" nr.176)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.