joi, 28 februarie 2013

MIRACOLUL IERTARII

 de Parintele Anthony M. Coniaris



   Domnul nostru Isus Cristos a vorbit frecvent despre iertare. Oadata a spus o parabola in care explica de ce trebuie sa iertam. Numita parabola servitorului neindurator, este un comentariu asupra a doua lucruri pe care le-a spus Isus: "Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui" (Matei 5, 7) si "Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri" (Matei 6, 12).
   Sluga nemilostiva, spune Isus,  a fost iertata de o datorie de 10.000 de talanti. Imediat dupa aceea, aceasta sluga l-a apucat de gat pe un altul, care-i datora doar cativa banuti. Datoria pe care el o datora stapanului era de 1.250.000 de ori mai mare decat cea a celui care-i datora lui bani. Diferenta intre aceste sume este ametitoare. 
   Isus doreste sa sublinieze prin aceasta ca oamenii nu ne pot face nimic care sa se compare cu ceea ce i-am facut noi Lui Dumnezeu. Pacatul nostru este cel care a condus la moartea Fiului Sau. Daca Dumnezeu ne-a iertat aceasta mare datorie, ce este dincolo de orice plata, atunci si noi trebuie sa iertam greselile mai mici ale semenilor nostri... altfel nu putem spera la mila Lui Dumnezeu. "Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua daca nu veti ierta - fiecare fratelui sau - din inimile voastre", spune Isus (Matei 18, 35). Aceasta a fost numita etica lui ASADAR. Deoarece Domnul ne-a iertat imensa datorie a pacatului, pe care noi nu am putea sa o platim sau sa o anulam de la noi, suntem asadar obligati sa-i iertam pe toti cei care ne-au ranit.

   ________________________________
   Dumnezeu nu iarta cum iertam noi
   ________________________________
   Ce ar fi daca Dumnezeu ar ierta in modul in care iertam noi uneori? Noi spunem, de exemplu:  "Ei bine, te iert dar nu uit." Cum ar fi sa ne spuna asa Dumnezeu? Noi spunem: "Te iert dar nu mai vreau sa am de acum de-a face cu tine." Cum ar fi sa ne spuna asa Dumnezeu? Noi spunem : "Bine, bine. Acum trec cu vederea, dar daca se mai repeta o data, o singura data, atunci gata." Cum ar fi sa ne spuna asa Dumnezeu?
   Din fericire, El nu iarta cum iertam noi.
   Desigur, unii vor avea mereu de obiectat: "Cum te astepti de la mine sa iert si sa tot iert dupa tot ce mi-a facut?"  Daca respectiva persoana ar putea sa ii spuna aceste cuvinte in fata Lui Cristos, uitandu-se in ochii Lui, sunt sigur ca l-ar auzi spunand: "Da, dar ce spui de toate gandurile tale rele? Ce spui de datoriile tale? Ce spui de sarcinile pe care ai esuat in a le face? Ce spui de minciunile tale? Dar de relele facute cu limba ta ascutita? De ura ta? Nu ti-am iertat Eu, oare, datoria ta cea mare? Si atunci de ce nu ierti si tu acestora?

   ___________________
   Eu nu iert niciodata
   ___________________
   Un predicatori i-a spus odata guvernatorului Oglethorpe de Georgia: "Ar fi bine sa il iertati pe omul care v-a gresit. Nu tineti ranchiuna."
   Guvernatorul Oglethorpe a spus: "Domnule, eu nu iert niciodata".
   Raspunsul pe care l-a primit este valabil si pentru noi: "Domnule, atunci sper ca nu va fi nevoie niciodata sa fiti iertat."
   Lordul Herbert a spus: "Cel care nu-l iarta pe aproapele, distruge podul peste care trebuie sa treaca el insusi."



  _________________________
   De ce refuzam sa iertam?
   _________________________
   Principalul motiv pentru care majoritatea dintre noi nu iertam, este ca nu dorim sa facem aceasta. Refuzul de a ierta ne face sa ne simtim superiori din punct de vedere moral fata de celelalte persoane. Si totusi, inversunarea si ostilitatea din interior se raspandesc repede, ca si cancerul. Ne face sa acuzam rapid si sa fim usor iritabili. In noi se dezvolta complexul de martir. Incepem sa ne plangem singuri de mila. Iar in scurt timp incepem sa ne simtim bine in starea aceasta mizera. Putini oameni sunt mai mizerabili decat aceia care refuza sa ierte.
   Isus ne spune ca un alt motiv pentru care refuzam sa iertam este acela ca nu ne consideram vinovarti in fata Lui Dumnezeu. Omul care a acceptat iertarea Lui Dumnezeu ca singura speranta pentru Cer, nu poate sa refuze sa il ierte pe celalalt.

   ________________
   Miracolul iertarii
   ________________
   Iertarea face adevarate miracole in vietile celor care o acorda, precum si in ale celor care o primesc. O asistenta a implorat sa fie iertata pentru o greseala care a dus la moartea unui pacient. Dupa ce a fost iertata si i s-a acordat o a doua sansa, de care avea nevoie disperata pentru a dovedi ca este capabila,  ea a ajuns sa conduca un mare spital, fiind una dintre cele mai apreciate din tara sa.
   Un student coreean care studia la Philadelphia a fost ucis brutal si fara sens de un grup de delicventi. Parintii tanarului, crestini piosi,  au trimis o scrisoare in care spuneau:
   "Suntem tristi acum, nu doar din  cauza viitorului neimplinit al fiului nostru, ci si din cauza sufletelor nemantuite si a naturii umane paralizate a ucigasilor. Ii multumim Lui Dumnezeu ca ne-a oferit un plan prin care durerea noastra a dobandit un sens crestin ... Familia noastra a discutat si a decis sa ceara sa li se aplice criminalilor cel mai generos tratament posibil in cadrul legii." Ei au trimis 500 de dolari (de cinci ori venitul anual pentru o persoana din Coreea) "Indraznim sa speram ca putem face ceva care sa minimalizeze astfel de actiuni criminale care se intalnesc nu doar in tara voastra, ci si in Coreea si, suntem siguri, pretutindeni in lume."
   Aceasta scrisoare din Coreea a trezit constiinta locuitorilor din Philadelphia la noi preocupari pentru problemele orasului lor. O biserica a adunat 1,6 milioane de dolari pentru actiuni sociale. Orasul a infiintat o bursa pentru a aduce si alti studenti coreeni pentru a studia in Statele Unite. A fost un miracol de trezire si preocupare produs de iertarea crestina oferita de parintii tanarului ucis.

   ______________
   Primul ajutor
   ______________
   Primul ajutor de invata sa ne ingrijim imediat de ranile mici, deoarece daca nu sunt ingrijite,  se transforma in inflamatii periculoase. O persoana inteleapta acorda primul ajutor chiar si unei rani mici, inainte sa devina mai periculoasa.
   Micile "rani" sunt neintelegerile zilnice pe care le avem cu familia si cu prietenii. O mica ranchiuna, o nemultumire se poate amplifica in timp, si poate deveni cancer pentru sufletele noastre. Trebuie sa ne ingrijim imediat de aceste sentimente pentru ca sa nu creasca si sa ne faca dusmani. Trebuie sa le tratam cu "primul ajutor" al iertarii. "Soarele sa nu apuna peste mania voastra." a spus Sfantul Pavel (Efeseni 4, 26). Sa ne ingrijim de ea imediat. Sa iertam asa cum am fost si noi iertati de Cristos. Sa iertam in acea zi, in acel moment, pentru a impiedica raspandirea cancerului urii. Nimic nu calmeaza si nu reduce incarcatura de ostilitate asa cum o face iertarea. Nu exista "prim ajutor" mai eficient pentru refacerea relatiilor distruse.

   ____________
   De cate ori? 
   ____________
   Petru l-a intrebat intr-o zi pe Isus: "Doamne, de cate ori va gresi fata de mine fratele meu si-i voi ierta lui? Oare pana de sapte ori? "
   De sapte ori inseamna de multe ori. Unii dintre noi nu suntem in stare sa iertam nici macar o data. Dar Isus i-a raspuns:
   "Petru, nu exista limita la iertare. Nu de sapte ori, ci de saptezeci de ori cate sapte!" 
   Adica de patrusute nouazeci de ori! Cu alte cuvinte, iertarea nu este un act, ci este o atitudine, o atitudine nascuta din faptul ca noi, crestinii, carora ne-a fost iertata o datorie pe care nu am fi putut-o niciodata plati, trebuie sa traim in lume inarmati cu spiritul iertarii, pentru a vindeca rani, pentru a indrepta greseli, pentru a schimba societatea prin iertare.

   ______________
   Prefixul iertarii
   ________________
   Companiile de telefonie ofera acum posibilitatea de apeluri directe, la distanta. Formand un prefix, poti sa suni direct la mari distante.
   Dumnezeu a activat acest sistem inca de la inceputul lumii. Prefixul este iertarea.
   Daca pastram ranchiuna fata de un altul, blocam linia rugaciunii catre Dumnezeu. Astfel, apelurile noastre nu ajung la destinatie. Sfantul Pavel le-a spus efesenilor:
   "Orice amaraciune si suparare si manie si izbucnire si defaimare sa piara de la voi, impreuna cu orice rautate. Ci fiti buni intre voi si milostivi, iertand unul altuia, precum si Dumnezeu v-a iertat voua, in Cristos" (Efesen i 4, 31-32). Sfantul Pavel cunostea prefixul.
   Cate procese nu ar mai fi daca am ierta? Cate ulcere si atacuri de cord ar putea fi prevenite daca am ierta? Cate casatorii s-ar salva daca am ierta? Cate prapastii intre parinti si copiii ar disparea daca am sti sa fim atenti cu ceilalti, tandri, iertandu-ne unii pe altii, asa dupa cum Dumnezeu ne-a iertat prin Cristos?

                                                                                               ("Regina Pacis" nr.176)

2 comentarii:

  1. Lăudaţi să fie Isus şi preaiubita Sa Mamă!
    Draga mea Daniela,

    Şi bunica ne spunea : Soarele să nu apună până a nu vă împăca.
    Dar în zilele noastre mulţi oameni şi-au închis inimile şi nu mai vor să audă nici de iubire, nici de iertare... nici de Dumnezeu; s-au înconjurat de ziduri.
    Chiar zilele trecute i-am spus unui preot: Oare pe oameni chiar nu-i mai atinge nici un cuvânt din Evanghelie? Inimile de piatră sunt amărăciunea preoţilor, spinii care rănesc Inimile Sfinte.
    Cel mai mult mă întristează, dragă Daniela, că creştinii uită că trebuie să fie mărturisitori şi se lasă purtaţi de valul lumii.
    Îi mulţumesc Domnului că în marea Sa Milostivire va reînnoi inimile oamenilor şi va fi numai bucurie.

    O primăvară senină, plină de iubire, pace şi bucurie!
    Te îmbrăţişez cu drag,
    Camelia

    Mărţişor - Legenda ghiocelului
    http://www.youtube.com/watch?v=9s0FkRrf5bA

    Povestea lui Justin Capră, un inventator „de meserie credincios”
    „De meserie, eu sunt român, iar la asta eu nu voi renunţa niciodată," spune inventatorul Justin Capră, ajuns la 80 de ani, într-un interviu pentru ziarul Adevărul de Weekend. Dar „de meserie" este şi credincios, un alt lucru la care nu poate renunţa pentru că fără Dumnezeu nu ar fi ajuns niciodată persoana care este astăzi: inventator, vizionar, creator de şcoală şi formator de tineri binecuvântaţi cu o altă viziune asupra lumii.
    http://www.semneletimpului.ro/stiri/Povestea-lui-Justin-Capra--un-inventator--de-meserie-credincios--8915.html

    cu referire la postarea ta: COMENTARIU LA CARTEA LUI DANIEL, CAP.7 - din revelatiile misticei Maria Valtorta

    “O campanie ateistă îi sfătuieşte pe catolici să părăsească biserica"
    http://www.semneletimpului.ro/stirescurta/O-campanie-ateista-ii-sfatuieste-pe-catolici-sa-paraseasca-biserica-5586.html

    “Un grup ateist din Statele Unite a afisat o serie de mesaje publicitare de-a lungul unei autostrazi din New Orleans pentru "a-i convinge pe oameni ca pot fi buni si fara Dumnezeu".”
    http://www.diseara.ro/ro/conversatii/cultura-si-religie-12/nu-crezi-in-dumnezeu-nu-esti-singurul-558

    RăspundețiȘtergere
  2. Scumpa Camelia, noi pastram in sine (chiar acordand iertarea... asa cum o putem face...) supararea pe care ne-a pricinuit-o aproapele, de parca am pastra o "comoara", nu ne putem desparti de ea!
    Si ea ne distruge, iar noi nici nu bagam de seama asta...
    In mare parte - cred eu - oamenii ar vrea sa nu pastreze supararea, ranchiuna, dar nu au puterea sa o faca pentru ca nu stiu unde este puterea, de unde sa o ceara...
    Daca este ceruta in mod constant si cu credinta, puterea de a depasi astfel de sentimente negative, ar veni, dar... trebuie ceruta, cu staruinta, cu umilinta, cu dorinta sincera de schimbarea interioara ...

    Traim vremuri in care Biserica este atacata din toate partile, Camelia. Ea are slabiciunile ei dar Isus a promis ca - prin cei care-i raman fideli, Biserica va deveni mareata; simpla, umila, saraca, dar MAREATA . Ea trebuie sa se purifice ca sa ajunga astfel, asa cum fiecare suflet in parte trebuie sa se purifice pentru a capata maretie spirituala, pentru a deveni asemanatori Creatorului.
    Din pacate, vocile impotriva Bisericii se fac tot mai tare auzite, si, mai este putin pana la vacarm ...
    Sfanta Fecioara a spus, intr-un mesaj dat Mirjanei, la Medjugorje: "Familiile care il au pe Dumnezeu ca Tata al familiei, pe Mine ca Mama a familiei si Biserica drept casa, nu au a se teme de nimic!" DECI, NOI STIM UNDE NE ESTE LOCUL...!

    Te imbratisez cu iubire, draga Camelia.

    Laudat sa fie Isus si Sfanta Fecioara!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.