luni, 5 ianuarie 2015

"FACA-SE VOIA TA"

de Jacques Magnan

   In fiecare zi-i adresam Lui Dumnezeu frumoasa rugaciune Tatal Nostru, pe care ne-a invatat-o Isus. A ne ruga cu inima este indispensabil, dar trebuie, bineinteles, ca rugaciunea sa exprime adevarul vietii noastre. Spre bucuria Cerului, sa fim intotdeauna gata sa spunem, urmandu-L pe Divinul nostru Invatator: Tata, faca-se voia Ta" (Mt 6,10)

   __________________________
   VOINTA DIVINA NE SALVEAZA

   Intreaga Biblie ne invata cum sa facem voia Lui Dumnezeu traind in Iubirea Sa, urmand cu dragoste preceptele Sale salvatoare. Sensul vietii noastre se afla in Dumnezeu care ne cheama la un destin vesnic si minunat: Cerul.  Sfintii din toate timpurile au corespuns admirabil vointei divine, adesea imprevizibila, misterioasa si uneori chiar, aparent de neinteles. Viata noastra, dupa exemplul sfintilor, trebuie sa fie plamadita in Dumnezeu, care ne modeleaza daca ne lasam cu docilitate in mainile Lui, cu credinta, iubire si rugaciune (cf. Tes 3,6-15).

 Daca O privim pe Fecioara Maria care, mai mult decat oricine in istoria omenirii, a corespuns vointei divine, vedem ca S-a abandonat total Domnului, cu o desavarsita bucurie interioara. 
   La fericitul mesaj al Ingerului Gabriel, Maria a spus: "Fie mie dupa cuvantul tau" (Lc 1,38).  Este un DA Lui Dumnezeu care este rostit fara ezitare. Maria accepta sa fie Mama Mantuitorului. Ea se simte nevrednica de un astfel de privilegiu, Ea, roaba Domnului, care vede ca Domnul "a cautat la umilinta servitoarei Sale" (cf. Lc 1,38-48...).
   Intreaga viata a Mariei este un model pentru fiecare dintre noi. Cu umilinta, Ea s-a armonizat pe deplin, in bucurii, necazuri, suferinte, vointei Lui Dumnezeu. Aceasta vointa a venit s-o indeplineasca Isus Cristos printre noi.
   Vointa Lui Dumnezeu "Thelema tou Teou" este suverana, este deasupra dorintelor noastre care corespund uneori cu cele ale Lui Dumnezeu. Dar de noi depinde sa facem voia Lui Dumnezeu, cautand-o fara incetare. Planul Lui Dumnezeu este adesea misterios. Pentru a-l discerne mai bine si a-l accepta, este primordial sa ne rugam fara a ne descuraja. Rugaciunea asidua este fundamentul intregii vieti spirituale, al vietii in Dumnezeu.
   "Iata vin, in sulul Cartii este scris despre mine, sa fac voia Ta, Dumnezeule" (Evrei 10,7; cf. Ps 40,7-9; Fapte 13,22). De asemenea Isus spune:
   "Mancarea Mea este sa fac voia Celui  ce M-a trimis pe Mine" (Ioan 4,34).
   "Eu nu caut voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis." (Ioan 5,30).
   "Pentru ca M-am coborat din Cer, nu ca sa fac voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimis pe Mine. Si aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca din toti pe care Mi i-a dat Mie sa nu pierd pe nici unul, ci sa-i inviez pe ei in ziua cea de apoi. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi." (Ioan  6,38-40).
   Scopul final al vointei Lui Dumnezeu este Mantuirea omului. Pentru a realiza aceasta opera incomparabila, Isus a venit sa-Si dea viata. Isus este Dumnezeu adevarat dar si Om adevarat. Noi am fost creati pentru Viata, de aceea exista un dezacord intim in fiinta noastra, care nu este facuta pentru moarte, ci pentru Viata. Noi purtam toate acestea in natura noastra umana, pacatoasa si supusa mortii. Si Isus, care este nesfarsit de Sfant dar si Om deplin,  poarta aceasta povara dureroasa si zice: "Avva (Parinte), toate sunt Tie cu putinta. Departeaza  paharul acesta de la Mine. Dar nu ce voiesc Eu, ci ceea ce voiesti Tu." (Mc 14,36).
   Isus, Cel Perfect, Cel Imaculat, fara de pacat, a purtat povara tuturor pacatelor, oferindu-Si viata intr-o abandonare totala vointei Tatalui: "Dar nu voia Mea, ci voia Ta sa se faca." (Lc 22,42)
   Ca Servitor in suferinta, Isus ne-a aratat drumul. El nu s-a eschivat in fata chinurilor, a suferintei, a durerii si a mortii. El a luat totul asupra Sa, ca un Om adevarat, El, Fiul Lui Dumnezeu. In El, mizeriile noastre, esecurile noastre, frustrarile noastre, incercarile noastre capata un sens diferit, salvator. Caci, cu adevarat, Mantuitorul nostru nu S-a crutat pe Sine, deci noi trebuie sa ne bucuram sa participam cu El si in El, prin toate crucile noastre, ranile noastre, durerile noastre, mizeriile noastre, la marea opera de salvare a lumii. Membre ale Bisericii, noi suntem uniti cu Divinul Mire.

   _____________________________________
   A PRIMI SI A FACE VOINTA LUI DUMNEZEU

   Dumnezeu este Suveran in toate. Este Stapanul a toate! Sa avem mereu prezente in minte acestea. Este un act de incredere placut Lui Dumnezeu.
   Se intampla uneori  sa fim supusi la incercari dure, noi sau cei apropiati noua. Direct sau indirect suntem vizati, incercati si, uneori, victime inocente. Adversarul, diavolul, pacatul si lumea fara Dumnezeu, fac o lucrare distructiva. Aceasta ne atinge pe toti in diverse grade, si suferim. Pamantul nu este un Paradis iar vietile noastre sunt presarate cu maracini, cu spini care pun piedici pacii noastre, inaintarii noastre fericite spre Cer. Suferinte si lacrimi sunt compania credinciosilor care, totusi, sunt cei mai fericiti dintre oameni. Cel care, din iubire, accepta incercarea si o ofera Lui Dumnezeu, ramane in Dumnezeu. Pentru a fi unit cu Dumnezeu, trebuie sa-ti iei crucea cu curaj si sa-L urmezi pe Isus. Cel care refuza, impovareaza umerii celorlalti si se indeparteaza de mantuire. Cine vrea sa-si scape viata, o va pierde (cf. Ioan 12,25).
   Acceptand incercarile, nu trebuie totusi sa omitem sa cautam intotdeauna sa intelegem care este voia Lui Dumnezeu si sa ne straduim ca aceasta sa se realizeze. Domnul nu ne cere sa stam pasivi, ci sa fim activi in El. Actiunea se face cu mijloacele omenesti care sunt la dispozitia noastra. Ea trebuie sa se faca in rugaciune, in contemplatie: "Vina Imparatia Ta, facsa-se voia Ta, precum in Cer asa si pe pamant." (Mt 6,10)
   Sa ascultam sfaturile luminate ale Apostolului Paul: "Si sa nu va potriviti cu acest veac, ci sa va schimbati prin innoirea mintii, ca sa deosebiti care este voia Lui Dumnezeu, ce este bun si placut si desavarsit." (Rm 12,2)
   Atunci cand facem toate eforturile, cu iubire si dreptate, pentru ca sa se implineasca voia Lui Dumnezeu, ramanem in pacea Lui Dumnezeu. Totusi, vointa divina nu este intotdeauna si a noastra, sau nu ne este revelata cu claritate. Dorinta noastra, chiar daca pare justa si buna, nu este, in mod necesar, conforma vointei Lui Dumnezeu. Aceasta dorinta poate sa-i fie placuta Lui Dumnezeu, dar sa nu corespunda vederilor Sale, gandurilor Sale, planurilor Sale care ne depasesc (cf.Is 40,13.14 urm.; 55,8-12).
   Dorinta noastra poate fi, de asemenea, expresia propriei noastre vointe, respectiv a egoismului nostru. Si mai poate fi inspirata de duhul rau, Satana, care stie sa se prefaca in inger de lumina ca sa-i poata insela mai bine pe copiii Lui Dumnezeu (cf. 2 Co 11,14). Si totusi, Satana ignora total planurile pe care le are Dumnezeu cu noi. Ni se pare, uneori, ca el triumfa, dar triumfurile adversarului, care se serveste de oameni pentru a-si atinge scopurile, sunt intotdeauna provizorii si false.
   Vointa noastra, daca are ca scop fericirea si mantuirea sufletelor, daca ne-o exercitam in dreptate, iubire, adevar, pace si lumina, este intotdeauna placuta Lui Dumnezeu. Sa fim foarte constienti de aceasta. Totusi, noi avem o viziune partiala a lucrurilor, o viziune limitata. Dumnezeu are o viziune globala, detaliata si totala a tuturor lucrurilor. El stie sa scoata din raul care, uneori, triumfa momentan, un bine si mai mare, spre marea confuzie a dusmanilor supusi tenebrelor. Sa avem intotdeauna si neincetat incredere in Dumnezeu, caci: "Cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-L invete pe El? Noi insa avem gandul Lui Cristos." (1 Co 2,16)
  Dumnezeu vede ce este bun pentru salvarea noastra. El conduce evenimentele. Nu-i scapa nimic. Perseverenta noastra in credinta este garantia ca posedam spiritul Lui Dumnezeu. Acesta salasluieste in cei umili, in facatorii de pace, in cei drepti care traiesc in adevar. Orgoliosii, cei care alearga dupa bogatii, cei care fac rau si nu se caiesc niciodata, chiar daca acestia isi spun credinciosi, nu au spiritul Lui Dumnezeu si sunt supusi maniei Lui. Pentru multe suflete judecata va fi redutabila, caci ele refuza cu incapatanare sa se caiasca si continua sa se opuna vointei Lui Dumnezeu, care este iubire si dreptate in adevar.
   Sa avem intotdeauna incredere in Domnul. Sa nu punem piedici planurilor Lui Dumnezeu prin graba noastra, prin nerabdarea sau incapatanarea noastra. Sa stim sa acceptam incercarile, chiar daca - repetam - acestea ni se par nedrepte, de neinteles.
   Aici, jos, noi traim tenebrele lumii. Lumina noastra vine de la Dumnezeu. Sa inaintam, deci, cu credinta - care este mai pretioasa decat tot aurul si decat toate comorile lumii. Sa avem incredere in Dumnezeu. Sa-L lasam sa actioneze in vietile noastre. Sa acceptam totul cu umilinta si sa iertam daca ni s-a facut vreun rau. In iertare este vindecarea.
   Uneori beneficiem din abundenta de Harul Domnului, alteori pamantul noastru interior este lasat sa se odihneasca, este putin paraginit. Dar la timpul potreivit, Domnul il va lucra, pentru a semana seminte ceresti minunate, care vor da roade din abundenta. Sa meditam adesea Cuvantul Lui Dumnezeu: "Luati seama cu grija cum umblati, nu ca niste neintelepti, ci ca cei intelepti, rascumparand vremea, caci zilele sunt rele. Drept aceea, nu fiti fara de minte ci intelegeti care este voia Domnului." (Efeseni 5,15-17)
Jacques Magnan



   O, Doamne, Tu, care ai creat universul, Tu, care ai creat lumile si ne chemi la fericirea vesnica a Cerului, da-ne noua Spiritul Tau Sfant. In aceasta lume, in care ni se pare cateaodata ca raul si nedreptatea triumfa impotriva Ta si a poporului Tau, ajuta-ne sa discernem care este voia Ta. Fa sa putem vedea, chiar si in lucrurile cele mai marunte, care este voia Ta. Fie ca vointa Ta sfanta sa triumfe in vietile noastre si pretutindeni in lume. Lumineaza vietile noastre, pentru ca in Lumina Ta sa inaintam intotdeauna cu bucurie spre Lumina fara de sfarsit a Cerului.

                  "STELLA MARIS" nr.364 - "REGINA PACIS" nr.6

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.