duminică, 22 iulie 2012

Un foc al Indurarii: PURGATORIUL

              de Abatele Berlioux
   Sa invatam de la sfinti    
   Pentru a traversa desertul Purgatoriului care-i mai separa de Pamantul Fagaduintei, cei care ne-au parasit au mai mult ca oricand nevoie de mana rugaciunii noastre...


   Sfanta Ecaterina de Genova
   Sfanta Ecaterina de Geneva, pe care unii au numit-o Doctor al Purgatoriului, ne vorbeste despre aceasta posibilitate de salvare "ca prin foc" (cf Cor 3,15), pe care Biserica a adus-o incetul cu incetul la zi si a afirmat-o in Spiritul Sfant, la fel cum a facut pentru paradis si iad.
   Ecaterina avea o viziune foarte profunda asupra bunatatii lucrarii harului divin in suflete. Ea spunea: "Il vad pe acest dulce Domn avand o grija atat de mare de suflet cum nici un om n-ar putea avea nici pentru a castiga lumea intreaga, chiar si cand ar fi sigur ca o castiga..." (Vita, cap.12)
   Dar ea era la fel de constienta de forta pacatului si de maretia de nezdruncinat si uneori redutabila a liberului arbitru: "Ia aminte, o, omule, cat de mare este forta si puterea liberului arbitru, care contine in sine doua extreme total opuse: viata vesnica si moartea vesnica si care nu poate, fara consimtamantul sau, sa fie violat de nici o creatura." (Vita, cap.34)
   
   Nerabdarea Cerului...
   Cum explica Sfanta Ecaterina, "sufletului din Purgatoriu instinctul beatific i se descopera, creste si se mareste mereu cu o impetuozitate atat de mare si cu o asemenea fervoare a focului caritatii, incat i se pare absolut insuportabil sa fie impiedicat; si cu cat vede mai mult, cu atat suferinta este mai cumplita." (Purg., cap.3).
   Pentru Sfanta Ecaterina, suferinta din Purgatoriu consta in violentul contrast intre constiinta pe care sufletul o are despre dreptul sau de a-L poseda pe Dumnezeu si constiinta intarzierii care-i este impusa din cauza ispasirii pe care trebuie s-o traiasca pentru a fi purificat de orice pata.
   La fel cum nici o suprafata acoperita de rugina nu poate reflecta lumina soarelui, tot asa si sufletul acoperit de aceasta rugina a pacatului, nu poate reflecta pe deplin  splendoarea divina (Purg. cap.2) "Astfel, rugina... in Purgatoriu, este consumata de foc". "Am vazut tasnind din aceasta Divina Iubire, raze si flacari arzatoare spre suflet, iar acestea operau in doua moduri: nimiceau petele si purificau."
  
    Iubirea este bucuria de a suferi
   Dar ceea ce este foarte important si foarte frumos este coexistenta durerii si a bucuriei profunde pe care o experimenteaza sfintii pe pamant si pe care o putem intrevedea si noi. Sufletele sufera in Purgatoriu, pentru trei motive:
   -  din cauza constiintei pe care o au despre ceea ce, in ele,  este departe de Adevarul Domnului (cap.10);
   -  din cauza vederii Iubirii Divine care le cheama si a constientizarii piedicii pe care pacatul o opune unirii cu Divinitatea (cap.11,14);
   -  din cauza intarzierii atingerii telului spre care tind cu toata puterea si despre care stiu ca li se cuvine (cap.19).
  
   Dumnezeu Se dezvaluie incetul cu incetul...
   Ecaterina spune ca se poate scurta temporal suferinta acestor suflete pline de iubire, prin rugaciunea pe care o ofera, in Cristos Mantuitorul, Biserica de pe pamant (pentru ca totul sa se conformeze caritatii in Corpul Mistic al Lui Cristos, prin ceea ce se muneste "comuniunea sfintilor").
   Ea mai spune ca, cu cat sufletul se apropie de Cer, cu atat creste in intensitate durerea dar si bucuria. Caci cunoasterea mai profunda a Lui Dumnezeu mareste dorinta si suferinta (cap.3). Dar si bucuria invadeaza tot mai mult sufletul, pentru ca rugina pacatului dispare putin cate putin, iar Dumnezeu se dezvaluie plin de iubire pe masura ce sufletul se purifica (cap.2).
   In plus, sufletul stie ca nu i s-ar putea intampla nimic altceva mai bun si atunci consimte pe deplin, caci nu mai poate avea vederi egoiste asupra lui insusi, fiind cu totul indreptat spre Dumnezeu. De altfel, purificarea se desfasoara in mod ca si incostinet, pentru ca sufletul nu se bucura de ea ca si cum ar fi a sa, ceea ce i-ar face abnegatia imperfecta, ci se bucura simtind ca se apropie tot mai mult clipa cand va intra in Lumina Lui Dumnezeu (cap.15).
  
    In drum spre Pamantul Fagaduintei...
   Dumnezeu nu ne pedepseste, El ne vindeca,  pentru ca ne iubeste si ne conformeaza acestei iubiri infinite. El ne pregateste incetul cu incetul, haina alba a invitatilor la Nunta, dupa ce "a spalat-o si a albit-o in Sangele Mielului" (Apoc.7,14), pentru a trai o vesnicie in Lumina si Pacea Sa. Caci in El  "Mila si Adevarul s-au intampinat, Dreptatea si Pacea s-au imbratisat" (Ps 85, 11)...
   Si atunci putem intelege acest exil al sufletului, pe care il traiesc toti marii iubitori de Dumnezeu, arzator si, in acelasi timp, cat se poate de dulce, si aceasta sete pe care Dumnezeu o pune deja in sufletul nostru de cand l-a atins si l-a invaluit cu flacara Sa.
 (Parintele Daniel in "Feu et Lumiere" nr.57)


   Sfanta Gertruda
   Citim in viata acestei sfinte ca, de la cea mai frageda varsta ea invatase sa ofere toate rugaciunile si toate faptele sale bune, pentru sufletele din Purgatoriu prin Votul eroic de caritate (Abandonarea in mainile Mariei, in beneficiul sufletelor din Purgatoriu, a tuturor ofrandelor, chiar si a acelora pe care altii le vor face pentru noi, inainte sau dupa moartea noastra). Aceasta practica  este atat de placuta Lui Dumnezeu incat adeseori Divinul Mantuitor a binevoit sa-i indice sufletele care se aflau in cea mai mare nevoie iar acestea, eliberate datorita marii ei caritati, i se aratau apoi inconjurate de slava si-i multumeau cu caldura, facandu-i promisiuni pentru Cer.
   Sfanta Gertruda si-a petrecut viata in aceasta devotiune si,  plina de incredere,  vedea cu calm cum se apropie moartea cand, dusmanul infernal a venit sa-i arate ca ea, renuntand de bunavoie la orice merit, va merge in Purgatoriu pentru a-si ispasi greselile prin ani intregi de suferinte. Aceasta tulburare a azvarlit-o intr-o dezolare atat de mare incat Cerescul sau Mire, Domnul nostru Isus Cristos, a binevoit sa vina s-o consoleze. Mantuitorul i-a spus atunci cu tandrete:
   " Nu te teme preaiubita mea, pentru ca, dimpotriva, prin caritatea pe care ai manifestat-o fata de morti, ai marit suma meritelor tale si nu numai ca ai destule pentru a expia micile tale greseli, ci ai castigat un grad inalt de glorie in fericirea vesnica.
   In acest mod Bunatatea Mea va recunoaste, printr-o generoasa recompensa, devotamentul tau pentru morti; iar tu vei veni in curand in Paradis ca sa primesti de o suta de ori mai mult decat faci pentru ei".
   Isus i-a destainuit Sfintei Gertruda, cat de mult doreste ca noi sa ne rugam pentru usurarea suferintelor sufletelor din Purgatoriu si pentru eliberarea lor: 
   " Ori de cate ori eliberati unul din aceste suflete prizoniere, acest lucru imi este la fel de placut ca si cum M-ati rascumpara pe Mine din captivitate si voi sti sa va rasplatesc cum se cuvine."
   Sfanta Gertruda ne-a lasat o minunata rugaciune care, spusa  din inima si cu iubire, poate obtine eliberarea unui mare numar de suflete din Purgatoriu.
   " Parinte Vesnic, Iti ofer Preapretiosul Sange al Divinului Tau Fiu Isus, in unire cu toate Liturghiile celebrate astazi in lume, pentru toate sfintele suflete din Purgatoriu, pentru pacatosii din intreaga lume, pentru pacatosii din Biserica Universala, pentru cei din anturajul meu si pentru cei din familia mea." AMIN.


   Sfanta Mechtilda de Hackeborn
   care a trait in secolul al XII-lea in Germania, ne-a lasat in "Le livre de la grace divine" (Cartea harului divin), printre altele si cuvinte ale Lui Isus, si aceasta rugaciune pe care a invatat-o de la Mantuitorul nostru intr-o aparitie, pentru eliberarea sufletelor din Purgatoriu. De fiecare data cand Sfanta Mechtilda spunea aceasta rugaciune, ea vedea legiuni se suflete din Purgatoriu, urcand spre Cer.
   TATAL NOSTRU pentru sufletele din Purgatiru      
   TATAL NOSTRU CARE ESTI IN CERURI...
   Te rog, o, Tata Ceresc, iarta sufletele din Purgatoriu ca nu Te-au iubit, nici nu Ti-au dat toata cinstea care Ti se cuvine Tie, Domnul si Tatal lor care, prin har, le-ai infiat. Ba dimpotriva, din cauza pacatelor, ele Te-au alungat din inima lor, unde ai fi vrut totusi sa locuiesti.
   Ca reparare a acestor greseli, Iti ofer iubirea si venerarea pe care Ti le-au dovedit Fiul Tau Intrupat, in timpul vietii Sale pamantesti si Iti ofer toate actele de penitenta si de reparare pe care le-a indeplinit si prin care a ispasit pacatele oamenilor. Amin.
   SFINTEASCA-SE NUMELE TAU...
   Te implor, o, tata Preabun,  iarta sufletele din Purgatoriu ca nu au cinstit intotdeauna cum se cuvine Sfantul Tau Nume, ci L-au rostit adeseori in desert si s-au dovedit nedemne de numele de crestin, prin viata lor plina de pacate.
   Ca reparare a acestor greseli pe care le-au comis, Iti ofer intreaga cinstire pe care Fiul Tau Preaiubit a acordat-o Numelui Tau, prin cuvintele si faptele Sale, de-a lungul intregii Sale vieti pamantesti. Amin.
   VIE IMPARATIA TA...
   Te rog, o, Tata Preabun, iarta sufletele din Purgatoriu ca n-au cautat si n-au dorit intotdeauna Imparatia Ta, cu suficienta fervoare si atentie, aceasta Imparatie care este singurul loc in care domneste adevarata si vesnica pace.
   Ca reparare a indiferentei lor in a face binele, Iti ofer preasfanta si arzatoarea dorinta a Divinului tau Fiu, ca si ele sa devina mostenitoare ale Imparatiei Tale. Amin.
   FACA-SE VOIA TA precum in Cer asa si pe pamant...
   Te rog, o , Tata Preabun, iarta sufletele din Purgatoriu ca nu s-au supus intotdeauna vointei Tale, nici n-au cautat sa faca voia Ta in toate, ba chiar adesea au trait si au actionat facand doar propria lor vointa.
   Ca reparare a neascultarii lor,  Iti ofer perfecta conformitate a Inimii pline de iubire a Divinului Tau Fiu la sfanta vointa a Ta si supunerea desavarsita pe care a dovedit-o ascultandu-Te pana la moartea Sa pe cruce. Amin.
   Painea noastra cea de toate zilele DA-NE-O NOUA ASTAZI...
   Te rog, o, Tata Preabun, iarta sufletele din Purgatoriu ca nu au primit intotdeauna sacramentul Euharistiei cu o dorinta puternica, ba l-au primit adeseori fara reculegere si iubire, sau chiar cu nevrednicie, daca nu au si neglijat sa-l primeasca.
   Ca reparare a tuturor acestor greseli pe care acestea le-au comis, Iti ofer desavarsita sfintenie si marea reculegere a Domnului nostru Isus Cristos, Divinul Tau Fiu, precum si iubirea inflacarata cu care El ne-a facut acest neasemuit dar. Amin.
   SI NE IARTA NOUA PACATELE NOASTRE precum si noi iertam gresitilor nostri... 
   Te rog, o, Tata preabun, iarta sufletelor din Purgatoriu toate greselile de care s-au facut vinovate cazand prada celor sapte pacate capitale si, de asemenea, nevrand sa-si iubeasca si nici sa-si ierte dusmanii.
   Ca reparare a tuturor acestor pacate, Iti ofer rugaciunea plina de iubire pe care Divinul Tau Fiu Ti-a adresat-o in favoarea dusmanilor Sai, atunci cand era pe cruce. Amin.
  SI NU NE DUCE PE NOI IN ISPITA...
   Te rog, o, Tata Preabun, iarta sufletele din Purgatoriu ca de foarte multe ori n-au rezistat ispitelor si pasiunilor, ci l-au urmat pe dusmanul oricarui bine si s-au lasat prada poftelor trupesti.
   Ca reparare a tuturor acestor felurite pacate de care ele s-au facut vinovate, Iti ofer glorioasa victorie pe care Domnul nostru Isus Cristos a repurtat-o asupra lumii, precum si viata Sa desavarsit sfanta, munca si durerile Sale, suferinta si moartea sa atat de cruda. Amin.
   CI NE IZBAVESTE DE CEL RAU...
   si de orice pedepse, in virtutea meritelor Fiului Tau Preaiubit,  si du-ne pe noi, precum si pe sufletele din Purgatoriu, in Imparatia Ta de glorie eterna care se identifica cu Tine. Amin.
                                 
   Abatele Berlioux in "Le mois des Ames du Purgatoire"
                        ("Regina Pacis " nr.43)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.