marți, 19 iunie 2012

Puterea rugaciunii Rozariului

    Secolul al XVIII-lea:
   
                                  Sfantul Ludovic-Maria Grignion de Montfort (1673 - 1716) ,
  in  "Le Secret du Tres Saint Rosaire"  spune ca "Bucura-Te Marie" este cea mai frumoasa dintre toate rugaciunile, dupa "Tatal nostru": "Este cel mai desavarsit compliment pe care i-L puteti face Mariei, pentru ca este complimentul pe care Cel Preainalt i l-a trimis printr-un arhanghel, pentru a-I castiga inima; el a fost atat de puternic asupra inimii Ei prin farmecele tainice de care este plin, incat Maria si-a dat consimtamantul pentru Intruparea Cuvantului, in pofida profundei Sale umilinte. Tot prin acest compliment veti castiga voi, in mod infailibil, inima Sa daca il spuneti cum se cuvine."


    Sfantul Grignion de Montfort a fost celebru prin iubirea sa pentru Cruce si devotiunea sa pentru Maria.  Cand vorbea despre Sfanta Fecioara, spun istoricii, lumea plangea de iubire. In secolul XVIII el a fost predicatorul prin excelenta al Rozariului: "Nu mi-a rezistat niciodata nici un pacatos atunci cand, avand Rozariul in mana, il prindeam de incheietura" spunea el.  Mai afirma ca un preot care recita si predica Rozariul, aduce mai multe roade intr-o luna prin cuvintele sale, fie cat de simple,  decat ceilalti in mai multi ani.
   Acest maestru al vietii spirituale spunea: "Vreti sa ajungeti la un grad inalt de rugaciune? Ruagati-va in fiecare zi, daca puteti, Rozariul intreg sau cel putin misterele zilei respective"... "Niciodata un suflet care isi spune Rozariul in fiecare zi nu va fi in mod formal eretic si nici inselat de diavol; este o afirmatie pe care as semna-o cu sangele meu."
   Nenumarate sunt realatarile despre minunile de har si de convertire pe care le-a obtinut el prin Rozariu, pe care il recomanda in scrierile sale, mai ales in "Admirabilul secret al Preasfantului Rozariu",in care enumera binefacerile Rozariului recitat cu meditarea misterelor.
ne inalta pe nesimtite la cunoasterea desavarsita a Lui Isus Cristos;
   
purifica sufletele noastre de pacat;
  
 ne asigura victoria asupra tuturor dusmanilor nostri;
  
 ne usureaza practicarea virtutilor;
  

 ne inflacareaza de iubirea Lui Isus Cristos;
  
 ne imbogateste cu haruri si merite.
  
ne obtine cu ce sa platim toate datoriile noastre fata de Dumnezeu si de oameni si, in sfarsit, ne obtine de la Dumnezeu tot felul de haruri.


   Indemn al Sfantului Ludovic-Maria Grignion de Montfort:
   "Rugati-va voi insiva sfantul Rozariu si gustati roadele lui, pentru a predica celorlalti excelenta acestei sfinte practici si a-i converti prin acest mijloc.
   Aveti grija, va rog, sa nu considerati, la fel ca vulgul si ca multi savanti orgoliosi, aceasta practica a Rozariului ca minora si aproape fara urmari; ea este cu adevarat mare, sublima, dumnezeiasca. Cerul v-a daruit-o. V-a daruit-o pentru a-i converti pe pacatosii cei mai impietriti si pe ereticii cei mai incapatanati. Dumnezeu a promis pentru practica Rozariului, harul in viata aceasta si gloria in cealalta. Sfintii l-au practicat, iar suveranii Pontifi au autorizat aceasta practica.
   Oh ! Cat de fericit este un preot si un director spiritual ca Spiritul Sfant i-a revelat acest secret pe care cea mai mare parte a oamenilor nu-l cunosc, sau il cunosc superficial! Daca primeste cunoasterea practica, el il va recita in fiecare zi si-i va face si pe ceilalti sa-l recite. Dumnezeu si Sfanta Sa Mama vor revarsa din belsug harul in sufletul sau pentru a fi un instrument al gloriei Sale; si, prin cuvantul sau, oricat de simplu,  va da mai mult rod intr-o luna decat ceilalti predicatori, in mai multi ani.
   Sa nu ne abtinem, asadar, dragi confrati, sa-l recomandam celorlalti; dar trebuie sa-l practicam si noi insine. Putem fi convinsi - in spirit - de excelenta Rozariului; dar, daca nu-l vom practica de loc, oamenii nu-si vor da silinta sa practice ceea ce noi ii sfatuim, caci nimeni nu da ceea ce nu are: << Coepit Jesus facere et docere>> (tot ce Isus a facut si a invatat - Fp 1,1). Sa-L imitam pe Isus Cristos, care a inceput prin a face ceea ce-i invata pe oameni. Sa-l imitam pe apostolul care nu cunostea si nu predica decat pe Isus Cristos Rastignit (N-am voit sa stiu nimic altceva decat pe Isus Cristos, si pe Acesta Rastignit  - 1 Co,2); este ceea ce veti face predicand Rozariul care, cum veti vedea in continuare, nu este doar o insiruire de Pater si de Ave, ci un divin rezumat al misterelor vietii, patimirii, mortii si gloriei Lui Isus si a Mariei.
                              Sfantul Ludovic- Maria Grignion de Montfort in "Secretul Rozariului"


   Secolul al XIX - le
   Lourdes (1858):  Sfanta Fecioara indeamna credinciosii la rugaciunea Rozariului
   In secolul XIX, spre deosebire de cele precedente, Sfanta Fecioara, nu si-a mai trimis doar slujitorii, ci a venit Ea Isasi la Lourdes (Sub numele de Neprihanita Zamislire) pentru a ne indemna la rugaciunea Rozariului si a ne invata sa-l recitam dupa exemplul Sau.


   In 11 februarie 1858, la prima aparitie, Preacurata a venit tocmai ca sa spuna Rozariul impreuna cu Bernadetta:  "Din interiorul grotei a iesit un nor auriu si, putin dupa aceea, o tanara si preafrumoasa Doamna a iesit in pragul grotei, m-a privit, mi-a zambit si mi-a facut semn sa ma apropiu ca si cum ar fi fost mama mea. Fara sa-mi dau seama de  ce faceam, mi-am luat rozariul din buzunar si am cazut in genunchi. Doamna m-a aprobat printr-un semn din cap si si-a luat si Ea intre degete Rozariul pe care-l avea pe bratul drept. Cand am vrut sa incep rugaciunea Rozariului si sa-mi duc mana la frunte, bratul mi-a ramas ca paralizat si doar dupa ce Doamna si-a facut semnul crucii, am putut face si eu la fel. Doamna m-a lasat sa spun singura rugaciunea, ea trecand doar printre degete boabele rozariului Sau, fara sa vorbeasca; doar la sfarsitul fiecarei decade spunea impreuna cu mine: "Gloria Patri et Fili et Spiritui  Sancto".. Cand toate cele cinci decade au fost recitate, Doamna s-a intors in interiorul grotei iar norul a disparut impreuna cu Ea."
   Inca de doua ori, la 4 si la 7 aprilie, Bernadetta a recitat chiar Rozariul intreg cand era in extaz, in timp ce,  sub ochii vizionarei, Maria isi derula rozariul Sau: Sfanta Fecioara de la Lourdes voia astfel sa se afirme si ca Sfanta Fecioara a Rozariului si sa recomande, prin aceasta, poporului crestin o devotiune care continua sa ramana mereu izvor fecund de viata spirituala in Biserica si, foarte adesea, instrumentul miraculos al  eliberarii sale.
   "Doamna sa faca sa infloreasca tufa de roze!" ceruse parohul Peyramale. A fost miracolul din 4 si 7 aprilie: in fata grotei a inflorit nu macesul, ci tufa de roze a Sfantului Dominic, rozariul Preacuratei!
   Afland despre aparitiile de la Lourdes, Papa Pius IX a exclamat: "Rozariul va salva lumea!"


  Secolul al XX-lea:
  La Fatima: "Eu sunt Sfanta Fecioara a Rozariului"
   Sa amintim insistenta cu care, pe parcursul a sase aparitii, la Fatima, Sfanta Fecioara i-a indemnat pe pastorasi sa se roage zilnic Rozariul:
   13 mai 1917: "Continuati, copilasilor, sa va rugati in fiecare zi cu devotiune Rozariul pentru a obtine PACEA lumii !"
   13 iunie: Doamna a recomandat pentru a doua oara rugaciunea zilnica a Rozariului.
   13 iulie:  La Cova de Iria, vizionarii se rugau Rozariul impreuna cu o multime de mai multe mii de oameni. Preacurata a insistat pentru a treia oara asupra recitarii zilnice a Rozariului, dupa cum au spus vizionarii "in onoarea Ei pentru a obtine incetarea razboiului prin mijlocirea Sa, pentru ca numai Ea ne poate veni in ajutor".
   La aceasta a treia aparitie, Sfanta Fecioara a promis sa vindece bolnavii recomandati, cu conditia ca ei sa se roage Rozariul. Estropiatului din Atougnia, Ea i-a cerut chiar sa se roage Rozariul in familie.
   19 august, la Valinhos: Preacurata a insistat asupra dorintei Sale de a se spune Rozariul in fiecare zi si i-a indemnat pe vizionari sa faca sacrificii pentru pacatosi caci,  a spus Ea,  multi dintre ei ajung in iad pentru ca nimeni nu are grija sa se roage si sa se sacrifice pentru ei.
   13 septembrie: Cei trei copii s-au rugat din nou Rozariul impreuna cu 30.000 de pelerini. Preacurata a recomandat inca o data sa se recite Rozariul pentru a obtine incetarea razboiului.
   13 octombrie:  Erau in jur de 70.000 de persoane. O ploaie deasa biciuia fetele pelerinilor. Se spunea rozariul. La pranz a avut loc aparitia iar Preacurata a reinnoit toate recomandarile facute vizionarilor pentru recitarea Rozariului. Si s-a recomandat: "Eu sunt Sfanta Fecioara a Rozariului."
   Atunci a avut loc marele miracol vazut de toti: soarele, ca un imens disc de argint, stralucea cu o intensitate nemaivazuta vreodata, dar fara sa-i orbeasca pe privitori, apoi a inceput sa se invarteasca in jurul lui insusi cu o viteza ametitoare, proiectand raze  luminoase ca cea mai splendida roata de foc de aertificii. In cer, langa soare, pe durata miracolului solar, sub ochii vizionarilor se derula, intr-un minunat triptic, tabloul vivant al misterelor de bucurie, de durere si de slava.
   "Am vazut, a reluat Lucia, pe Sfantul Iosif cu Pruncul Isus in brate, alaturi de Sfanta Fecioara. Pruncul Isus era mititel - cam de un an - si binecuvanta lumea (Misterele de bucurie). Apoi, Sfanta Fecioara s-a aratat imbracata ca Sfanta Fecioara a celor sapte dureri, dar fara sabie in piept (Misterele de durere). In sfarsit, am vazut-O ca Sfanta Fecioara de pe Muntele Carmel. Era imbracata in alb cu o mantie albastra si tinea in mana scapularul"
( Misterele se slava), evocand sfarsitul vietii noastre pentru a ne indemna sa evitam iadul, sa traim pentru Cer, sa scurtam cat mai mult posibil, prin penitenta noastra voluntara aici jos, purificarea din Purgatoriu.
   Intr-adevar, Preacurata a dorit la Fatima  sa graveze astfel in spiritul vizionarilor si al credinciosilor, numele sub care s-a prezentat, acela de  "Sfanta Fecioara a Rozariului".

                                    ("L'appel du Coeur douloureux et immacule de Marie")
                                                                 "Regina Pacis" nr.213

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.