miercuri, 26 decembrie 2012

UN TOVARAS CAZUT DIN CER

   de Sora Emmanuel


Sf.Tereza de Lisieux                              Sf. Filomena
Sf. Rita                                          Sf. Tereza de Avila
   Comunitatea mea ( a Fericirilor)  are o foarte frumoasa traditie care intareste in mod activ legatura sa cu Biserica din Cer. La inceputul fiecarui an, noi cerem unui sfant sa ne aleaga, iar el va avea sarcina de a se ocupa de noi pe timpul intregului an. El ne va proteja, ne va insufla calea cea buna pe care trebuie sa mergem si ne va introduce in propriul sau har.
   Pentru a sti care sfant ne-a ales, ne adunam pentru a ne ruga si, dupa ce invocam Spiritul Sfant, extragem fiecare un bile dintr-un cos plin cu biletele indoite cu grija. Pe ele sunt inscrise nume de sfinti si, de asemenea, cate o fraza rostita de ei, sau cateva cuvinte care ii caracterizeaza. De asemenea, fiecare primeste cate o sarcina, in legatura cu acest sfant.
   Este uimitor sa constati in ce masura sfintii isi iau in serios misiunea pe care o au fata de noi, fiecare dupa personalitatea sa! Daca cineva nu-l cunoaste pe sfantul pe care l-a extras, aceasta va fi o ocazie de a-l descoperi si de a se lasa invatat, edificat de catre acest sfant.
   Daca il cunoaste putin, aceasta va fi ocazia de a afla noi aspecte in legatura cu el si, mai ales, de a-l lua ca tovaras de drum.
   E bine de stiut ca sfintii sunt cei care ne aleg pe noi si nu noi suntem cei care-i alegem.
   Este linistitor, ca orice lucru care vine de Sus!
   Noi am extins aceasta traditie si asupra celor care ne viziteaza si asupra prietenilor si familiilor noastre, care sunt cu totii foarte bucurosi de a primi un sfant pentru tot anul. Odata in plus, avem ocazia de a ne minuna de lucrarea Providentei, caci foarte adesea nu se termina anul, fara ca noul tovaras sa fi realizat lucruri foarte frumoase pentru protejatul  sau. Exemplele sunt nenumarate! Nu o voi uita niciodata pe acea doamna la Medjugorje, care in capela noastra a extras un bilet cu sora Faustina. Ea a facut ochii mari, putin dezamagita de a gasi un nume care-i era total necunoscut. Dar, la intoarcerea in Franta, a cumparat o carte despre Sfanta Faustina si a fost o adevarata strafulgerare pentru ea! Intregul mesaj despre Divina Indurare a constituit pentru ea o descoperire vitala. In anul urmator, a revenit la Medjugorje si mi-a spus: "Sora draga, fara ajutorul Sfintei Faustina nu as fi iesit niciodata din situatiile in care am fost in acest an. Ea m-a luat de mana  si, impreuna am facut o cotitura radicala in viata mea. Ma intreb cum am putut trai inainte?  Acum, Isus este intru totul Viu pentru mine!"
   Aceasta traditie s-a raspandit in multe parti, si aflam ca in cutare familie, in cutare parohie, grup de rugaciune... un cosulet este trecut de la unul la altul, cu ocazia intalnirilor de la inceputul anului.
   De ce nu si in familia dumneavoastra? 
   Acest mijloc concret si foarte personalizat de a dezvolta comuniunea noastra cu sfintii, trebuie ca-I place mult Sfintei Fecioare, Regina tuturor sfintilor, caci, la Medjugorje, imediat dupa Biblie, Ea ne-a recomandat sa citim vietile sfintilor. In vietile lor se gasesc situatii, lupte, probleme, caderi chiar, in care fiecare dintre noi isi poate recunoaste propria sa poveste. Cum au facut ei pentru a trai sfintenia, de-a lungul tuturor acestor circumstante foarte omenesti?
   Pentru Sfanta Fecioara, sfintenia nu este o teorie confuza, indepartata si inaccesibila, ci o victorie a iubirii aplicata fiecarui moment al zilei noastre, oricat de nesemificativ ar parea el.
   Punandu-ne in legatura cu acesti minunati tovarasi care sunt sfintii, Ea ne vindeca inca o data de lipsa noastra de Isus, altfel spus, de lipsa noastra de inima.
   Asa cum a tesut cu propriile Ei maini camasa fara cusatura a Lui Isus, pe pamant,  tot astfel tese inca legaturile, chiar si pe cele mai mici, dintre copiii Ei din Cer si cei de pe pamant, tese Biserica finala. Pentru aceasta Ea nu are alt fir decat iubirea, nici alt gherghef decat Inima Sa.

   Dragi Sfinti... portile noastre va sunt deschise!

________________________________
* Numele alese trebuie sa reprezinte doar persoane care au murit 
( nu "sfintii" pe care-i admiram si care sunt inca in viata). Ei trebuie sa fie recunoscuti de catre Biserica, canonizati, preafericiti, venerabili sau al caror dosar de canonizare sa fie deja introdus (ca in cazul lui Charles Foucault, Marthe Robin, etc.)

2 comentarii:

  1. Sarbatori Fericite, tot binele de care ai nevoie sa-l reverse Dumnezeu asupra ta, familiei tale si intregii lumi!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru urari, draga Maria. Iti doresc si eu ca protectia, iubirea, candoarea Lui Isus si Mariei sa fie cu tine si cei dragi ai tai, in anul care vine si in toata viata.

    Laudat sa fie Isus si Maria!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.