joi, 20 decembrie 2012

Pruncul Isus este adorat de regi

         
    
Stiinta confirma credinta Traditiei

   Analizele efectuate asupra unor fragmente de tesatura provenind din relicvarul celor trei regi magi, aflate in catedrala din Koln, confirma traditia cu referire la vizita regilor magi la Betleem.
   In 1989, au fost examinate bucati de tesaturile provenite din relicvarul regilor magi, la Centrul International de Cercetare a Textilelor vechi, de la Lyon.
   Analiza a conchis ca este vorba de tesatura regala alcatuita din matase, purpura si aur, fabricata in Siria in urma cu 2000 de ani.
   In antichitate, matasea si purpura corespundeau insemnelor caracteristice regilor si celor mai inalti demnitari; aceste stofe erau de o extrema valoare, dupa cum vom putea constata din cele ce urmeaza.

   ___________
   Matasea
  ____________
   Era transportata pe cai cu acces dificil, din nordul Himalaiei. Acest fapt facea ca matasea sa fie atat de scumpa incat, o perioada, a fost inlocuita cu aurul. In China, fabricarea matasii era legata de ritualurile de cult, iar divulgarea secretului de fabricatie era pedepsita cu moartea. Abia prin anul 550 dupa Cristos, secretul matasii a parvenit in Europa.

   ____________
   Purpura
   ____________
   Purpura provenind din relicvarul celor trei regi, a fost examinata in laboratoarele uzinelor Bayer, din Leverkusen. Analiza a precizat: purpura antica.
   Cum am mentionat deja, purpura era un insemn caracteristic al regilor (purpura regala) si a celor mai inalti demnitari, si extrem de costisitoare. Fabricarea unui gram de purpura necesita 10.000 de cochilii de anumite scoici din spatiul mediteranean. Procedeul de fabricare a purpurei era tinut secret, iar fabricarea sa nu era autorizata decat in anumite ateliere detinatoare de licenta (de exemplu, in atelierul imperial din Bizant). 
   Potrivit "Cartii Esterei", atribuirea purpurei echivala demnitatii regale.                         
   
   ______________
   Firele de aur
   ______________
   Ele au fost verificate la Institutul Regal al Patrimoniului artistic, din Bruxelles, in 1981.
   Analiza a conchis: aur pur de o inalterabila intensitate luminoasa.
   Fabricarea firelor de aur era foarte dificila in antichitate. Dintr-o bagheta de aur, se tragea un fir printr-un orificiu, pana se obtinea finetea unui fir de par. Imediat dupa aceea, pe o nicovala,  se bateau lamele fine de aur care erau imediat infasurate in jurul firului, cum ni se relateaza in "Cartea Exodului" (39,3). Aurul era aplatizat cu ciocanul, decupat in fire si amestecat cu purpura.
   In Vechiul Testament se prezisese deja ca va fi vorba de regi: Psalmul 71, 10-11:
   "Imparatii Tarsisului daruri vor aduce, imparatii din Arabia si din Saba prinoase vor aduce. Si se vor inchina Lui toti imparatii pamantului, toate neamurile ii vor sluji Lui"
   Isaia 60,3: "Si vor umbla regi intru lumina Ta si neamuri intru stralucirea Ta."
   Scriitorul crestin Tertulian (160-220 dupa Cristos) le reproseaza evreilor ca au dispretuit Sfanta Scriptura si ca au refuzat adorarea Pruncului Divin, in timp ce regi din Arabia si din Saba, au fost gata sa-si aduca ofranda.
   Sfantul Ieronim, doctor al Bisericii, care era un eminent cunoscator al limbilor greaca si ebraica, scrie in meditatia sa asupra Epistolei catre Evrei: "Irod este furibund, dar regii adora."
   Stramosii nostri au impartasit aceasta credinta de-a lungul veacurilor si iata ce se poate citi pe o foarte veche carte de rugaciune:
   "De foarte multa vreme cei trei sfinti regi: Gaspar, Melchior si Baltazar, sunt venerati si invocati ca modele ale credintei si ca ocrotitori speciali in caz de pericole in calatorie, in migrene, febra, epilepsie si in cursele celui rau, si, de asemenea, pentru evitarea mortii napraznice."
   Dupa transferarea sa de la Milano la Koln - in 1164,  relicvarul continand osemintele celor trei sfinti regi, a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Occident.
   Incepand din Evul Mediu, regii si imparatii germanici au intreprins si ei pelerinajul la Koln, dupa ungerea si incoronarea lor la Aix-la-Chapelle, pentru a se reculege in fata relicvarului. Si regi straini au venit in pelerinaj.
   Persoane sceptice au negat sau au pus in mod constant sub semnul intrebarii autenticitatea osemintelor. Dar stiinta contemporana a infrant toate aceste dubii. 

                                                        

   "... s-au inchinat Lui si,  deschizand visteriile lor, I-au adus Lui daruri: aur, tamaie si smirna" ( Matei 2,11)


   AURUL reprezinta Credinta. Metal foarte pretios, stralucitor, care se mladiaza usor, fara a-si pierde insusirile, bun conducator de caldura si electricitate. Credinta este cea mai pretioasa, nu-si pierde stralucirea, se mladiaza dupa fiecare neam si fiecare credincios, conduce in suflet caldura si lumina dumnezeiasca.



    TAMAIA  inseamna Speranta (nadejdea). Tamaia adevarata este sucul din scoarta unui copac ce creste in Africa si India, suc care in contact cu aerul, devine solid. Prin ardere, aceasta produce un fum gros si un miros placut si aromat. "Sa se inalte rugaciunea mea, ca tamaia inaintea Ta" (Ps. 140,2). Speranta este dorul si asteptarea cu incredere a implinirii fagaduintei Lui Dumnezeu. Locul nadejdii este in inima - jertfelnicul unde se aprinde focul iubirii si arde cu placutul miros al iubirii de Dumnezeu si de aproapele. In inima regilor magi, ardea tamaia nadejdii ca Il vor intalni pe Dumnezeiescul Prunc. Ei au avut credinta - aurul.


   SMIRNA simbolizeaza Iubirea lucratoare prin fapte bune. Este o rasina din coaja unui copac din tarile calde, care raspandeste un parfum placut. Tot astfel, si adevarata Iubire trebuie sa raspandeasca binefacerile si parfumul sau: spre Dumnezeu, spre semeni si spre noi insine.


                                   ("Stella Maris" nr.300 - "Regina Pacis" nr.23)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.