"Tu nu poti vedea Chipul meu!" (Ex 33, 20). Iata ce a auzit Moise pe timpuri. Si a fost o mare deceptie pentru el.
Poporul Lui Dumnezeu din timpul Vechiului Legamant cunostea bine aceasta interdictie, dureroasa pentru oameni. Deja constient ca Dumnezeu, de o transcendenta absoluta, este invizibil, poporul Vechiului Legamant a mai primit in plus, o interdictie:
Poporul Lui Dumnezeu din timpul Vechiului Legamant cunostea bine aceasta interdictie, dureroasa pentru oameni. Deja constient ca Dumnezeu, de o transcendenta absoluta, este invizibil, poporul Vechiului Legamant a mai primit in plus, o interdictie:

Sa nu te inchini lor, nici sa le Slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos..." ( Ex 20, 4-5). Si totusi, cei care recitau psalmii nu aveau o mai mare dorinta decat de a contempla, macar o data, Chipul Lui Dumnezeu.
"Insetat-a sufletul meu de Dumnezeu, de Dumnezeul cel Viu: cand voi veni si ma voi infatisa in fata Lui Dumnezeu" (Ps 42/41, 3) sau "Asculta-ma Doamne caci indurarea Ta este bunatate, in marea Ta iubire, cauta spre mine! Nu-ti ascunde Fata Ta de la slujitorul Tau..." (Ps 69/68, 17-18). Aceasta dorinta se repercuteaza in intregul Vechi Testament.
Si atunci cum a ajuns Biserica catolica sa accepte icoanele, sculpturile, picturile, gravurile care Il reprezinta pe Dumnezeu, atata vreme cat islamismul si iudaismul au mentinut interdictia? Raspunsul la aceasta intrebare este: pe baza Intruparii Lui Dumnezeu in Iisus Cristos. Dar in interiorul Bisericii s-a facut simtita o lunga si dura opozitie, mai ales din secolul al VII-lea pana in secolul al IX-lea, cand lupta a luat forma unei incrancenari extreme contra "imaginilor Lui Dumnezeu", lupta care a fost uneori sangeroasa. ( In Occident chiar a reaparut pe parcursul convulsiilor religioase din secolul al XVI-lea). Partizanii si opozantii presimteau ca in joc este ceva esential.

"Altadata, Dumnezeu care nu are nici trup, nici chip, nu putea in nici un fel sa fie reprezentat printr-o imagine. Insa acum, de vreme ce s-a aratat in trup si a trait laolalta cu oamenii, imi pot face o imagine despre ceea ce am vazut din Dumnezeu. (...) Cu chipul descoperit, noi contemplam slava Domnului" spunea Sfantul Ioan Damaschinul (conform Catehismului Bisericii Catolice 1159).

Aceasta decizie a conciliului de la Constantinopol plaseaza, in mod indiscutabil, icoana alaturi de evanghelii. Rezulta de aici ca pe langa revelatia Cuvantului, exista o revelatie a imaginii. Dar daca ne amintim acum cat de repede si cu cata strasnicie sunt discutate si interpretate cuvintele - aceasta a dus uneori la schisme -, putem admite ca imaginea dechide cu mai mare usurinta inimile la credinta, decat cuvantul.
Acest lucru a fost perceput atat de clar de mica Tereza, incat ea isi semna scrisorile nu doar "Tereza a Pruncului Iisus" ci Tereza a Pruncului Iisus si a Preasfintei Fete".
Dar nu vom intelege niciodata limbajul imaginilor daca nu percepem ce sunt ele cu adevarat in esenta lor.
Imaginile nu sunt nici idoli nici fetisuri. Ele sunt o oglinda a Lui Cristos, a Sfintei Sale Mame, a sfintilor, ceea ce confirma si apostolul Paul : "Caci vedem acum ca prin oglinda, in ghicitura, iar atunci, fata catre fata" (1 Co 13,12).

(HWR in "Stella Maris 297" - "Regina Pacis" 48)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.