Parintii ei erau tarani saraci si piosi.
De la varsta de 4 ani, Ana Ecaterina a inceput sa se roage in timpul noptii. Incurajata de ingerul sau pazitor, se ducea pe un camp in vecinatatea casei, unde o mica ridicatura a terenului o ajuta sa fie mai aproape de Dumnezeu.
Ea spunea:
"Adesea ma rugam pana ce Domnul dorea sa salveze pe una sau alta dintre persoanele pe care le vedeam in pericol. Din frageda copilarie, eu ma rugam mai putin pentru mine insami, cat pentru altii, astfel ca nici un suflet sa nu se piarda. Inainte de a sti ce semnificatie are cuvantul "profet", am avut viziuni ale unui minunat car pe drum, asupra caruia stateau cele patru animale ale Apocalipsei. N-am inteles ce inseamna viziunea asta.
Foarte timpuriu am avut viziuni ale Vechiului si Noului Testament. Tatal meu ma lua pe genunchi, spunandu-mi: << Povesteste-mi ceva! >> Atunci, intr-un mod foarte viu si exact, ii povesteam tot felul de istorii biblice si, cum el nu vazuse niciodata si nici nu auzise ceva asemanator, ma intreba: << Copila, de unde sti tu toate acestea? >> Si eu ii raspundeam:
<< Tata, sunt astfel, asa cum le vad. >> Dupa aceea, el devenea tacut si nu mai spunea nimic.
Casa natala a Anei-Ecaterina Emmerich |
Odata, la scoala, eu am spus despre Inviere alte lucruri decat cele cu care eram invatati, si aceasta cu siguranta in glas, crezand cu naivitate ca toata lumea trebuia sa le stie ca si mine; ceilalti copii si-au batut joc de mine si m-au reclamat profesorului, care mi-a interzis strict sa mai povestesc asemenea nascociri.
Tatal meu era foarte muncitor si, din frageda copilarie, imi supraveghea cu severitate munca pe care o faceam, caci eram in toate destul de priceputa. Vara ca si iarna, ma scotea din pat inainte de rasaritul soarelui si ma aseza cu picioarele goale pe pamant. Atunci eu imi frecam ochii, apoi trebuia sa ies in tarcul animalelor pentru a merge sa caut calul. Era un animal rau; azvarlea cu picioarele, musca si fugea din fata tatalui meu, dar se lasa prins de mine fara nici o dificultate si, cateodata, el insusi venea la trap, sa ma intalneasca. Ma urcam pe crupa lui cu ajutorul unei ridicaturi a terenului si reveneam astfel acasa."
Chiar din copilarie, supranaturalul era atat de obisnuit pentru ea, incat, in ignoranta sa nevinovata, credea ca si ceilalti copii se bucura de aceleasi favoruri ca si ea, adica sa converseze foarte familiar cu Isus Copil.
Odaia Anei-Ecaterina Emmerich, reconstituita cu mobilierul original |
Cad Ieronim Bonaparte, Regele Westfaliei, a inchis manastirea in 1812, a fost obligata sa isi gaseasca refugiul in casa unei vaduve sarace. In 1813, a cazut la pat. A prevazut caderea lui Napoleon, cu 12 ani inainte. Cand saracii sau bolnavii veneau la "stralucita surioara" in cautare de ajutor, ea le cunostea bolile si le prescria remedii care nu dadeau gres niciodata. Era plina de bunatate, iar suferintele celorlalti ii trezeau multa compasiune. Ea se ruga si suferea mult pentru sufletele din Purgatoriu, pe care le vedea in mod frecvent si, de asemenea, pentru salvarea pacatosilor, a caror mizerie o cunostea chiar si cand acestia se aflau foarte departe.
Ana-Ecaterina Emmerich |
Ca urmare, i s-a intamplat faptul de care se temea cel mai mult, caci avea oroare de publicitate, si anume sosirea unei comisii pentru a-i cerceta viata si realitatea acestor semne extraordinare.
Examenele au fost extrem de severe, caci trebuia acordata cea mai mare atentie pentru a nu da pretexte pentru ridicol si insulte din partea dusmanilor Bisericii. Vicarul general, faimosul Overberg si cei trei medici care au supus-o unei examinari scrupuloase, au incheiat convinsi de sfintenia evlavioasei Ana Ecaterina si de veridicitatea stigmatelor.
La sfarsitul lui 1818, Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea cea mai fierbinte, in sensul vindecarii stigmatelor de la maini si de la picioare, dar celelalte au ramas, iar in fiecare Vinere Sfanta, toate se redeschideau.
Bernard Overberg |
Clement Brentano |
Pornind de la manuscrisul lui Brentano, Parintele Schorger a publicat in trei volume "Viata Domnului Nostru Isus Cristos" (Ratisbon, 1858-80) si in 1881, o mare editie ilustrata a aceleiasi opere. El a scris de asemenea, in doua volume, viata Anei (Freiburg, 1867-70, o noua editie in 1884).
Viziunile Anei contin detalii de natura sa capteze, prin intensitatea lor, interesul cititorului, fiecare scena fiind rapid succedata de alta, ca si cum s-ar derula cinematografic, in fata ochilor. Unii mistici sunt preocupati mai mult de idei, ea insa era preocupata de evenimente: altii se opresc pentru a medita asupra scenelor si a calauzi gandurile cititorilor, ea insa, lasa ca faptele sa vorbeasca de la sine, cu simplitate, pe scurt si cu siguranta unei relatari evanghelice. Felul in care a tratat dubla natura a Lui Cristos, este admirabil. In aceste opere, umilinta sa este prezentata clar si definit, dar prin aceasta straluceste intotdeauna scanteia Divinitatii.
Raspandirea rapida si fara valva a lucrarilor sale in Germania, Franta, Italia si in alte tari, vorbeste de la sine despre valoarea lor. Nu a starnit controverse, ba chiar a fost elogiata de D.Gueranger in "Le Monde" din 15 aprilie 1860.
Pentru scenariul celebrului sau film "Patimile Lui Isus Cristos" - produs in 2002, Mel Gibson s-a bazat pe textele celor patru evanghelisti, dar si pe viziunile Anei Ecaterina Emmerich. El a fost puternic impresionat de viziunile Fericitei Ana Ecaterina Emmerich. "Cele vazute de ea au reprezentat baza vizuala perfecta a filmului meu. M-au ajutat sa modelez optic aceasta poveste dramatica", a declarat el.
Biserica Sfintei Cruci - Dulmen |
La 9 februarie 1824, Ana Emmerich a parasit aceasta lume. Un zvon referitor la furtul trupului ei a facut ca mormantul sa fie deschis la sase saptamani dupa moartea sa. Trupul a fost gasit intact, fara nici o urma de putrezire.
In 1829 a fost introdusa, la Roma, cauza beatificarii sale, de catre episcopul de Munchen.
In 1975, osemintele sale au fost transferate in Biserica Sfintei Cruci, din Dulmen.
La 3 octombrie 2004 a fost beatificata in mod solemn, de catre Papa Ioan Paul II.
("Regina Pacis" nr.250)
Mormantul Anei-Ecaterina Emmerich |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.