Madona neagra |
Ca unul care am avut marea sansa de a locui doua saptamani chiar in manastirea eremitilor paulini, care au avut de la bun inceput sanctuarul in grija lor, pot sa spun nu numai ca aici bate inima intregii natiuni poloneze, dar ca milioanele de pelerini care vin la acest sanctuar, vin la o intalnire personala cu Sfanta Fecioara. Fata Mariei de pe icoana si fata copilului pe care il tine pe bratul stang, sunt de culoare bruneta, de culoarea graului prajit. Mama pare neatenta la copilul pe care il tine in brate. Ochii ei intredeschisi, profund meditativi, ii privesc fix, pe cei care o privesc. In fiecare dimineata la ora 6, se da la o parte valul care acopera peste noapte icoana.
E o ceremonie impresionanta. Sanctuarul este deja ticsit cu pelerini dornici sa intalneasca privirea Sfintei Fecioare. E prezenta toata obstea monahala. Cand, in sunetele trompetelor, apare chipul Ei, poti vedea in sanctuar, nu un vizionar in extaz, ci toata multimea de pelerini cazuta in extaz. Seara, aceeasi ceremonie, dar acum se aseamana cu o ceremonie de inmormantare: cand in sunetele trompetelor care aduc ultimul salut, fata Mariei dispare sub valul cu care este acoperita, peste multimea de pelerini de care geme sanctuarul, se lasa o atmosfera deprimanta, de tristete; ai aceeasi senzatie pe care o ai atunci cand se inchid pleoapele unui mort.
Icoana Maicii Domnului de la Czestochowa are o dubla istorie: una legendara, alta adevarata si e cu neputinta sa separi adevarul de legenda.
Principele construieste o manastire si un sanctuar si aduce de la Budapesta calugari paulini, un ordin calugaresc intemeiat in secolul XII in Ungaria, intrucat ramasitele pamantesti ale marelui pustnic din Tebaida, Sfantul Paul, ajunsesera la Constantinopol, de aici, cu cruciadele, la Venetia si de la Venetia, la Budapesta.
Sanctuarul devine nu numai locul cel mai celebru de pelerinaj pentru tarile invecinate, dar si cetatea fortificata unde se pastreaza tezaurul tarii. In saptamana Mare a anului 1430, sanctuarul este pradat si profanat de niste banditi pusi la cale de cativa nobili polonezi care nu mai aveau bani pentru razboaiele pe care le purtau. Negasind tezaurul, iau ce gasesc: potire, cruci, aurul si bijuteriile puse de pelerini pe icoana, ba incearca sa ia si icoana. O iau, dar cand sa plece, devine atat de grea incat nu o pot duce. Atunci se razbuna cum pot. Unul din ei scoate sabia si loveste. Se vad si azi trei taieturi mari pe obrazul Maicii Domnului. Icoana este dusa de indata la Cracovia pentru a fi restaurata. Dar artistii nu reusesc sa faca nimic: ce lucreaza ziua, se desprinde si cade jos noaptea. Motivul este simplu: artistii lucrau in tempera, adica diluau vopselele cu apa, nu cunosteau procedeul encaustic, diluare cu ceara folosit de artistii greci. Decid sa copieze perfect icoana: ii pastreaza pana si taieturile de pe obraz. Astfel avem azi la Czestochowa doar copia icoanei vechi bizantine hodighitria ("aratatoarea de drum") si nu originalul.
Ceea ce a facut celebru sanctuarul de la Czesochowa, sunt minunile savarsite de aceasta icoana. Calugarii paulini au fost foarte rigurosi in cercetarea si consemnarea faptelor miraculoase. Arhiva manastirii poseda 8 volume groase care descriu 1400 de minuni, cu semnatura superiorilor, atribuite Sfintei Fecioare de la Jasna Gora.
Minunile spirituale, convertirile, nu le mai poate numara nimeni. Unul din beneficiari a fost Sfantul Adalbert, misionarul Poloniei, care, imbolnavindu-se grav cand era mic copil, s-a vindecat in momentul cand a fost asezat pe altarul din fata icoanei facatoare de minuni.
Polonia a fost de mai multe ori, in decursul istoriei, invadata, dezmembrata, impartita de tari vecine, stearsa de pe harta lumii. De fiecare data a fost salvata, a inviat din propria cenusa prin interventia Sfintei Fecioare de la Jasna Gora. Ultima mare interventie a Mariei a avut loc recent: ea a eliberat Polonia de comunismul impus de rusi, ceea ce a insemnat inceputul prabusirii intregului bloc comunist. La 26 august 1956, un pelerinaj imens - cca. un milion de persoane - se aduna din toata Polonia la Czestochowa cu scopul de a consacra din nou tara, Sfintei Fecioare. Din inchisoarea stalinista in care zacea, cardinalul primat Stefan Wiszynski, reuseste sa scoata afara actul de consacrare cu acest ordin:
"Daca nici un episcop nu va putea lua parte si nici parintele general, nici superiorul din Czestochowa, atunci cel mai neinsemnat dintre frati, fie el frate bucatar, sa-l citeasca din inaltimea cetatii de la Jasna Gora".
La ora cand se citea actul de consacrare, cardinalul celebra Liturghia in celula sa. Cei care asistau l-au vazut transfigurat. Mai tarziu, cardinalul marturisea: " In timpul Liturghiei am fost cuprins de o bucurie misterioasa. O greutate uriasa mi se lua de pe spate".
In acel moment incepea eliberarea Poloniei de sub jugul comunist.
Mesajul pe care ni-l transmite Maica Domnului de la Czestochowa, este emotionant. Fata Ei brazdata de taietura facuta de sabie este fereastra inimii Sale strapunsa de sabia prevestita de Simeon. Maria apare ca Maica durerilor si ca asociata de Isus la mantuirea lumii, prin contributia Ei de suferinta.
Acest gand il exprima foarte frumos poeta Maria Pawlikowska, contempland icoana Mariei incarcata cu aur si pietre pretioase: "Fecioara de culoarea abanosului, cu doua taieturi pe fata ! Era prea frumos pentru noi sa te privim ! Tu care esti plina de toata frumusetea, suferi pentru noi, ranita de ura toata. Si nici inimile de aur si de argint (acestea sunt in special obiectele oferite de credinciosi la icoana Ei) si nici ochii stralucitori de pietre pretioase nu pot alina durerea care coplesteste ochii Tai".
O lectie si un avertisment, mai ales pentru cei chemati, ca si apostolul Pavel, sa completam in trupul nostru ceea ce lipseste suferintelor Lui Cristos, in favoarea Bisericii, pentru noi cei care uitam atat de usor ca nu putem merge pe urmele Lui Cristos fara crucea pe umeri, uitam ca suntem chemati sa parasim toate si ne lasam tentati de dorinta de a avea toate, de a ne satisface toate capriciile, devenind alergici la orice renuntare, la orice sacrificiu.
Chipul sfasiat al Maicii Domnului arata ca forta noastra, ca ucenici ai Lui Cristos, forta apostolatului nostru, nu sta nici in bani, nici in constructii, nici in diplome, nici in diplomatie, nici in cardasie cu puternicii lumii, ci in capacitatea de a suferi si a ne jertfi pentru suflete, din iubire fata de Dumnezeu, asemenea Lui Cristos care nicicand nu a fost mai puternic ca atunci cand a fost batut in cuie pe cruce. Asemenea Sfantului Pavel care se lauda cu neputintele sale, caci nicicand nu s-a simtit mai puternic ca atunci cand era pus in lanturi si redus la neputinta.
Un alt poet, D. Zabzynski, canta forta Mariei care se reflecta in taieturile de pe fata Ei: "Toata frumoasa esti si fara pata, Fecioara Sfanta; de ce totusi ai cele doua taieturi de pe fata? Spune-ne intelesul darurilor Tale: pentru ce ai primit acest soi de frumusete? Acum intelegem ce ti s-a intamplat: le-ai primit de la oamenii nelegiuiti, sunt semnele fortei Tale, pentru ca toti dusmanii Lui Dumnezeu se tem de Tine".
Cu gandul la sanctuarul de la Jasna Gora, prezentam Sfintei Fecioare gandurile si propunerile noastre bune. In acest scop ne putem folosi de cuvintele rostite de regele Ian Razimierz care la 1 aprilie 1656 a declarat-O, pentru prima data, pe Sfanta Fecioara - REGINA POLONIEI, i-a inchinat Ei regatul si i-a facut juramant de fidelitate:
"Regina... promit sa traiesc fara pacate de moarte, promit sa raman fidel Sfintei Biserici si pastorilor ei, promit sa traiesc in pace, sa iert tot raul ce mi s-a facut, sa fac bine tuturor, promit sa duc o lupta necrutatoare impotriva greselilor si obisnuintelor mele rele si sa-mi port pasii pe calea virtutii."
de Pr. Claudiu Dumea
Pelerinaj la Czestochowa |
Foarte frumos articol. Nici despre Czestochowa nu stiam mare lucru. Stiam doar ca exista Fecioara Neagra, dar am crezut ca e neagra din cauza ca a ars biserica. Si daca in prezent acolo se afla copia icoanei, originalul unde e?
RăspundețiȘtergereMultumesc Daniela, mi-a facut o mare bucurie sa te citesc in dimineata aceasta.
O duminica binecuvantata!
Icoana a fost dusa la Cracovia pentru restaurare, nu stiu daca nu acolo a ramas originalul. Oricum, copii ale icoanei (asa ca si in cazul altor icoane si statui) sunt multe si sunt raspandite in multe biserici, asa cum este cazul icoanei de la Guadalupe-ca sa citez doar un exemplu-nu mai stiu exact - parca sunt 11 copii in marime naturala ale acestei icoane, raspandite in mai multe tari. Una din ele se afla la Timosoara, in Biserica Regina Pacii.
RăspundețiȘtergereDaca dau de vreun articol privitor la icoana originala "Madona neagra", iti spun.
Iti doresc si eu o duminica binecuvantata.
Laudat sa fie Isus si Maria!